Connect with us

Aktuelno

“Zastrašujući snimak” iz Irana

Avatar

Published

on

“Zastrašujući snimak pokazuje kako bolesni ljudi kolabiraju na ulicama širom Irana usred tvrdnji da je pandemija korona virusa u zemlji počela u kineskoj ambasadi u Teheranu tri nedelje pre nego što je objavljen prvi zvanični slučaj” – glasi deo vesti koju je 29. maja objavio britanski tabloid “Daily mail”. Vest i snimak su istog dana preneli i pojedini kosovski mediji, poput Gazeta Express, Telegrafi, Lajmi. Video zapis na koji se poziva ovaj tabloid i za koji je naveo da je eksluzivan, objavljen još 4. marta

Daily Mail kao ni kosovski mediji, ni u jednom delu teksta nisu precizirali da se radi o snimku starom preko dva meseca, kao ni to na osnovu čega tvrde da su na video zapisu zaraženi ili oni za koje se sumnja da su zaraženi korona virusom.

U tekstu Daily Mail-a navedeno je da su im predstavnici opozicione organizacije dostavili evidenciju iz ambulanti koja navodno pokazuje da su trojica iranskih zaposlenih u kineskoj ambasadi u Teheranu 28. januara hospitalizovani sa sumnjama u simptome COVID-19. Dramatičnosti tekstu posebno doprinosi uznemirjući video zapis trenutaka na kojima se vide lica koja su nepomična na ulici, kao i fotografije iz ovog snimka.

“U jednom od snimaka, čovek pada na pločnik u Zahedanu, u jugoistočnom Iranu, kašljući i očigledno u jakim bolovima. U drugom, žena leži licem prema dole u podzemnoj stanici, dok prolaznici stoje na distanci,” dodaju.

“Zastrašujući snimci na kojima se vide Iranci bolesni od COVID-19 kako padaju na ulicama i podovima” – glasio je naslov vesti koju su preneli kosovski mediji takođe 29. maja uz video zapis i fotografije iz teksta čiji je autor novinar Daily mail-a.

Dratamičan i uznemirujući video zapis sastavljen je od više kraćih amaterskih snimaka.Ovaj, kako je naveo Dail mail, ekluzivan snimak, objavljen je još 4. marta, koji su nekoliko dana kasnije, tokom istog meseca, preneli pojedini portali (poput Gulf 365, Gulfeyes, Musicnation). U njihovim tekstovima nema dodatnih informacijama o video zapisu, osim da je objavljen na “društvenim platformama” ili da se radi o procurelom snimku.

Ni ovi portali, ali ni Daily Mail, nisu precizirali kako su konkretno došli do video zapisa, kao ni to na osnovu čega tvrde da se radi o snimcima onih koji su zaista inficirani korona virusom ili za koje se sumnja da su zaraženi. Štaviše, u tekstu Dail Mail-a, ni onih u kosovskim medijima, nije precizirano ni to da je snimak star već više od dva meseca.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno