Zauzimanje Severa Kosova jedan od najvećih strahova predsednika Vučića u 2018.

FOTO: Ana Marija Ivković; Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Kosovskoj Mitrovici 20. januara 2018. godine.

Otimanje, okupiranje, zauzimanje Severa Kosova, opšti sukob, napad, pogrom, rat, proterivanje, “Oluja” i “Bljesak” – termini su kojima je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, tokom čitave 2018. godine, bar jednom mesečno, opisivao u javnosti svoja strahovanja za Srbe sa Kosova i, kako je isticao, namere Albanaca. Najviše predsednikovih izjava o “okupiranju” i “gladi” Albanaca za, kako je naveo, “zauzimanjem” Severa zabeleženo je tokom juna. Posebna upozorenja stigla su krajem 2018. usled usvajanja paketa zakona u kosovskoj skupštini za formiranje kosovskih oružanih snaga (poslanici Srpske liste nisu podneli žalbu na ove zakonske izmene iako su to prethodno najavili). Predsednik Srbije je tada naveo: “Uveren sam da rata neće biti”. Termine identične predsednikovim koristili su i drugi visoki zvaničnici, ali i pojedini beogradski tabloidi i prorežimski mediji, najavljujući potencijalne sukobe na Kosovu. Ipak, prema nedavnom istraživanju portala Raskrikavanje o pisanju tabloida tokom 2018 – “Od paklenih planova ‘Šiptara’ da napadnu sever Kosova do 25. aprila, da rat na Kosovu počinje 15. decembra ili da 31. decembra ‘Šiptari’ napadaju sever nije bilo ništa.” „Oluja” s početka teksta, na sreću, takođe se nije dogodila.

Ključni događaji na Severu Kosova, koji su tokom 2018. godine doveli do podizanja tenzija na relaciji Beograd-Priština i koji su mogli da dovedu do eskalacije situacije na terenu su: ubistvo Olivera Ivanovića 16. januara; hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića 26. marta u Kosovskoj Mitrovici; nenajavljeni dolazak predsednika Kosova Hašima Tačija u opštinu Zubin Potok 29. novembra i akcija specijalnih jedinica Kosovske policije 23. novembra koja je imala za cilj hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

U nastavku pročitajte poruke srpskog predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije tokom 2018. godine kojima je ukazivao na svoja strahovanja po Sever Kosova.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.