Žene na “čeličnom putu” Ibarskog Kolašina

Via Ferrata Berim je čelična konstrukcija koja se nalazi na planini Mokroj gori u Ibarskom Kolašinu – opština Zubin Potok. Ova turistička atrakcija je napravljena tako da naizgled nepristupačne stene mogu osvojiti svi zainteresovani, a ne samo iskusni alpinisti.

Malo dobre volje, avanturistički duh i minimalna fizička spremnost su dovoljni da pređete stazu od 4 kilometra na stenama Berima. Horizontalni i vertikalni usponi, pećina, viseći most dužine 24 metra, a zatim i čelična sajla od 9 metara – atrakcije su koje ćete doživeti ukoliko prelazite „čelični put“, kako se sa italijanskog prevodi via ferata.

Poslednje četiri godine Via Ferratu Berim je posetilo oko 1200 turista iz regiona, ali i čitavog sveta. Prema podacima Outdoor In-a, inicijative za razvoj turizma u Zubinom Potoku, 44 odsto od ukupnog broja posetioca Via Ferrate Berim su bile žene. To nas je navelo da upravo sa damama razgovaramo o njihovim iskustvima penjanja stenama Berima.

Jasminka Jovanović Beba

Jasminka Jovanović – Beba sebe opisuje kao blogerku, teniserku, društvenu aktivistkinju, freelance novinarku, ljubiteljku fitnesa, ali sada i kao „onu koja penje via ferate“. Ceo život je, kaže, provela u outdoor aktivnostima kao što su penjanje Dolomita, skijanje, jedrenje. Međutim, kako situacija u zemlji, tako i privatni problemi su je udaljili od ovakvog načina života i doveli do „neadreanalinske svakidašnjice“.

Jasminka Jovanovć – Beba

„I u toj agoniji borbe 2014. godine na radiju Laguna slučajno sam čula za Ibarski Kolašin i Via Ferratu Berim od Dragiše Mijačića koji je bio gost na njihovom programu. U istom trenutku sam se, na neviđeno, zaljubila u Berim i via feratu, rešena da tu stenu popnem kad tad“, kaže Beba. Emotivni problemi su je sprečili da svoju želju ostvari istog trenutka.

Pet godina nakon radijske emisije o Ibarskom Kolašinu, njena ćerka, koja je profesorka antropologije na Univerzitetu u Utrehtu (Holandija), došla je u Beograd kako bi provela odmor sa mamom.

„U opticaju su bila razna mora, Rijeka, a kad je spomenula wellness to me je k’o maljem pogodilo. U fazonu – ‘Ja da idem u banju? U julu? E nećeš majci!’ Prelomila sam i iz malog mozga, gde je zabijen stajao, isčupala sam Ibaraski Kolašin i rešila da baš taj put na Kosovo bude put naših novih početaka, da to penjanje uz Berim bude simbol naših novih životnih uspona“, opisuje Beba svoju odluku da se vrati adrenalinskim putovanjima.

Prepričava nam da se njenoj ćerki „digla kosa na glavi“ kada je čula predlog za ovu nesvakidašnju avanturu na Kosovu. Poverenje koje je imala u svoju majku je ipak presudilo da krenu put Ibarskog Kolašina.

„Već na samom dolasku na Kosovo Gazivode su nas zavele svojom bojom, veličinom… Nismo imale pojma o kakvoj se lepoti radi, pogled na Berim punio mi je telo poznatim, a zaboravljenim uzbuđenjem koje samo može da pruži saznanje da prirodu treba da savladaš svojom sopstvenom snagom tela i uma“, objašnjava Beba.

Nakon sopstvenog iskustva kaže da bi Via Ferratu Berim svima preporučila “da se susretnu sa sobom i predivnom prirodom”.

“Via Ferata Berim i Ibarski Kolašin zauzeli su posebno mesto u mom srcu i predstavlju mesto na koje ću uvek da se vraćam. To je neminovno”, dodaje.

Iako sam davno rekla ‘nikad robom’, Ibarski Kolašin me zarobio: to plavetnilo Gazivoda, taj mirs majčine dušice i žuta boja kantariona; leptiri koje više ne viđam u Beogradu, sem na mom ramenu u vidu tetovaže. I da, ima još nešto. Dok sam stajala na livadi, na vrhu neke čuke, gde nas je Dragiša odveo i dok sam s visne posmatrala to ogromno prostranstvo jezera ispod, i Berim iznad, udarilo me, puklo me ono što oduvek znam – da je čovek samo kap u toj vodi, samo zrnce u toj zemlji, tako beznačajan u odnosu na tu prirodu okolo, na tu lepotu  koja oduvek postoji. I tu, na Berimu, u Zubinom Potoku, na Gazivodama, na Kosovu, čovek postane filozof i zapita se – čemu sve to? Čemu? Mesta ima za sve.“

Kaže da su naišli na profesionalan odnos vodiča i organizatora iz Outdoor In-a:

„Ustvari bila sam srećna što je tako, jer sam videla da je baš ta profesionalnost primirila moju ćerku koja je ipak bila uzdrhtalog srca. A bogami malo i ja.“

Svetlana Vukmirović

Novinarka Radio televizije Srbije Svetlana Vukmirović je Via Ferratu Berim uvrstila u svoju emisiju „Pravo na sutra“ koja je emitovana na javnom servisu. Ovo joj je ujedno bila prva prilika da proba jedinstvenu turističku atrakciju severa Kosova. Napominje da je tokom dugogodišnjeg novinarskog rada na Kosovu iskusila različite avanture, uključujući i one koje su se u prošlosti ticale bezbednosnih problema, ali da bi ovo iskustvo izdvojila kao jedno od posebnih. Odluku da dođe na Berim je često odlagala da bi u avgustu ove godine sa TV ekipom odlučila da prođe „čeličnu stazu“.

Svetlana Vukmirović

„Već na par prvih metara u čoveku proradi adrenalin neslućenom snagom. Snimatelj je na samom startu odlučio da odustane. I to je bila dobra odluka, jer je shvatio da to nije za njega. Vodiči su ga polako spustili na početak staze, a mi smo nastavili dalje. Kolega je preuzeo kameru i nastavili smo put ka vrhu“, opisuje Svetlana početak penjanja Ferrate.

Naglašava da se plaši visine, te da je iz tog razloga još budnije pratila instrukcije vodiča. U par deonica je, kaže, bilo teško, ali se oslanjala na „stare zalihe kondicije“.

„Sjajno je bilo to što smo se sve vreme šalili na svoj račun. Via ferata je bila za nas test izdržljivosti. Shvatili smo koliko smo bez kondicije, koliko smo slabi. Suočili smo se sami sa sobom i uvideli koliko smo nemoćni pred lepotom litica na čijim ivicama smo hodali. Ne, definitivno ovo ne mogu da uporedim ni sa čim do sada“, kaže Svetlana.

„Prosto su nekada žene smelije i izdržljivije, a nekada su to muškarci. Mislim da je hrabrost lična osobina – ili jesi, ili nisi!“

„Sigurna sam da bih Via Ferratu Berim opet prošla, imam želju da ponovim iskustvo. Sad znam šta me čeka..:)

Preporučila bih da ovo iskustvo osete svi koji su sigurni da to žele, mogu i samo ako će im to biti zadovoljstvo. Staza nije za svakoga. Zaista nije. Ali sam sigurna da je većina ljudi, posebno mladi, može preći i da bi za njih to bilo neviđeno iskustvo.“

Najveći izazovi za TV ekipu su, prema njenim rečima, bili most i sajla. „Iako sam potpuno svesna da sam bila znad ambisa, sreću i zadovoljstvo koji su me obuzeli ne mogu rečima da opišem. Jednostavno, Via Ferratu Berim treba doživeti. Kada smo se popeli na sam vrh, dočekao nas je prelep pogled“, objašnjava Svetlana, dodajući da je TV kamera zabeležila sve važne momente i prirodne lepote.

„Zabrinuti snimatelj, onaj koji je odustao, zvao je radio vezom da se uveri da li je sve u redu. Čekao nas je na jezeru Gazivode gde smo se potom svi okupili i satima prepričavali, uz smeh do suza, proživljene ‘scene’ na stazi dugoj četiri kilometara“, zaključuje ona.

Ana Marija Ivković

Novinarka Ana Marija Ivković je prvi put pela Via Ferratu Berim u okviru putovanja za novinare koji je organizovao Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), što joj je probudilo želju da se Berimu vrati još jednom.

„Sve fotografije, svi video snimci, sve što sam čula o Via Ferrati Berim nisu mogli da opišu i na pravi način prenesu ono što me je dočekalo“, prenosi nam Ana Marija svoje utiske.

Ona kaže da joj je sve bilo iznenađenje, počev od dužine staze, preko toga koliko je penjanje ekstremno, a sa druge strane „najbezbednije moguće“, zatim lepota prirode koja okružuje penjače.

Ana Marija Ivković

„Ono što me je posebno ohrabrilo tokom penjanja jesu vodiči, za koje se odmah na početku uverite da znaju šta rade“, kaže Ana Marija Ivković.

Dodaje da bi, da je u mogućnosti, Via Ferratu Berim pela svakodnevno.

„Moja poruka bi bila – nisu vam potrebni ni snaga, ni atletska fizička spremnost. Malo volje i samo malo hrabrosti su sasvim dovoljni. Poruka turistima, a posebno ženama je – osvajanje Berima penjanjem stenama je, po malo ekstremno, ali mnogo više nadrealno iskustvo koračanja kroz netaknutu prirodu na neverovatan i bezbedan način.“

„Via Ferratu Berim bi trebalo da penje svako, jer je nesvakidašnje i nezaboravno iskustvo. Zaista, nijedno objašnjenje, nijedna fotografija ne može da prenese ono što vas očekuje tokom penjanja. Via Ferrata Berim bi trebalo da bude uvod u obilazak Severa Kosova za svakog posetioca. I za mene, meštanku Zvečana, bila je iznenađenje. Sever Kosova ima mnogo toga što može da bude interesantno turistima, a Via Ferrata Berim je nešto čime možemo da se ponosimo“, kaže Ivkovićeva.

Dušanka Pravilović

Dušanka Pravilović iz Crne Gore, po zanimanju računovođa, godinama se bavi planinarenjem. Oprobala se u penjanju vrhova preko 2000 metara, kanjoningu, raftingu, kajakingu, tandem skoku sa 4000 metara. Organizaciju Outdoor In koja radi na razvoju turizma u Ibarskom Kolašinu prati od samog početka. Utisci o Via Ferrati Berim su joj, kako kaže, fenomenalni.

Dušanka Pravilović

„Konfiguracija terena je raznovrsna, čine je vertikale dužine do 500m, pećina sa fantastičnim pogledom, čelični most i sajla kojima su povezana dva zadnja grebena. Tokom četvoročasovnog penjanja ferate, prorade sve vrste emocija i pokrene se svaki damar u vama, i na kraju po završetku doživite sreću, neopisivu sreću. Sve pohvale Dragiši za besprekornu organizaciju i našem sjajnom vodiču Aci na izuzetnoj profesionalnosti“, kaže Dušanka.

„Sa zadovoljstvom cu doći ponovo da penjem Via Ferratu Berim. Prvenstveno da spoznam sebe, svoje mogućnosti i da prevazidjem svoje strahove. Dođite da penjete Via Ferratu Berim i učinite sebe srećnim.
Žene na via feratama su samosvesne, hrabre i odvažne.“

Marija Radojković

Marija Radojković je vanredna profesorka na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Berim joj nije prvo avanturističko iskustvo, ali je prva via ferata koju je pela. Pre toga nije puno znala o ovom tipu avantura, a iako je deo detinjstva provela na Kosovu, za kolašinski „čelični put“ je čula na promociji ovog turističkog proizvoda u Beogradu.

Marija Radojković

„Ta stena kada joj prilazite izgleda dostojanstveno, prkosno i pomalo zastrašujuće, ali došli ste sa namerom da je dodirnete i da se sa njom povežete i sve posmatrate kao izazov uz istovremenu borbu sa samom sobom. Vodiči su u ovoj priči izuzetno važni, oni upućuju penjače u sve bitne segmente: od toga kako se koristi oprema, pravila penjanja, do toga šta se radi ukoliko se dese nepredviđene stvari”, objašnjava Marija.

Dodaje da se pored vodiča oseća bezbedno, a nakon penjanja drugih via ferata zaključuje:

„Mogu bez preterivanja reći da su vodiči Outdoor In-a pravi profesionalci i u poređenju sa drugim vodičima na via feratama, na Berimu su za klasu ispred svih.“

Objašnjava da je prvi deo staze najteži i da se u tom delu „suočite sa sopstvenim strahom i malo se poljulja vera i smopouzdanje“, ali da se istovremeno „upoznate sa samim sobom“.

„Taj trenutak krize mi se javio prvi put kada sam pela, mogu reći da je to bio trenutak u kome sam pogledala gde sam, okrenula se oko sebe i iznenađena visinom, svojom slobodom i stajanjem na toj steni sam se pitala zašto me nije strah“, kaže Marija.

„Moje lično iskustvo je da nakon te krize slede samo prelepi osećaji; osećaji uspeha, slobode, postojanja, udaha, sigurnog koraka, i vere da si sam svoj uspeh i da ne postoji nedostižno”, dodaje.

„Pela bih je ponovo, odmah, sada, sutra.“

„Moja poruka je – ako želiš da iskusiš nešto drugačije, da osetiš prirodu, stenu, adrenalin, diviljnu, udahneš visinu i osvestiš slobodu, prepoznaš i prevaziđeš sopstvena ograničenja, sagledaš nemerljive mogućnosti koje imaš, usudi se i dođi na Berim, sigurna sam da ćeš se iznenaditi onim što te tamo čeka.”

“Via ferate se penju nogama i glavom, jake noge-bistar um, tako ih medijski i promovišu. U poslednje vreme sve više osoba ženske populacije se opredeljuje za avanturističke i adrenalinske aktivnosti, a samim tim i za via ferate. Možda glava u trci sa nogama pobeđuje. 😊“

Nakon prve stene, pećine, druge stene, treće stene, do četvrte vodi deo gde su most i sajla preko koje je potrebno preći. U ovim delovima je, kaže Marija, osećaj drugačiji, a pogledi na prirodu su sve čišći i lepši: „Mene penjanje na Berimu asocira i na različite prepreke, segmente koje je potrebno jedan po jedan upoznati, ovladati njim kako bi na kraju sebe ostvario, kako u životu, tako i na stenama Berima“.

Milica Conić

Milica Conić je, takođe, iskusna u outdoor sportovima, a za Via Ferratu Berim je čula pre dve godine od prijatelja planinara.

Milica Conić

„Sećam se da sam pucala od adrenalina, dobrog osećaja, male doze straha, ali širokog osmeha na licu. Bila je to stvarno ljubav na prvi pogled! Na Via Ferrati Berim sam bila više puta, kao član i kao vodič planinarske grupe, a kao verni prijatelj Outdoor in-a učestvovala sam u akciji pripreme staze za početak penjačke sezone“, kaže Milica.

„Jednostavno, to se mora doživeti! Ne samo da je stalno preporučujem prijateljima, već i organizujem odlaske na istu, tako da ovom prilikom pozivam sve one koji žele da se oprobaju u penjanju na Via Ferrati Berim, mogu da me kontaktiraju. Mogu slobodno da kažem da su žene hrabre i sposobne za ovu vrstu avanture. Nadam se da će ih u budućnosti biti sve više.“
„Hvala Berimu što nas je prigrlio na svakoj avanturi!“

„Imam samo reči hvale za profesionalne vodiče na Via Ferrati Berim. Stručnost, obučenost, ljubaznost, smirenost, posvećenost, druželjubivost, samo su neke od osobina vodiča koji će nas dočekati i brinuti o našoj bezbednosti na samoj via ferati“, dodaje.

Na Berim se vraća stalno, a do sada je ovu via feratu pela pet puta i dodaje: „Osećaj adrenalina i slobode za one koji je penju je neopisiv“.

Milica Novaković

Milica Novaković iz Beograda je čest gost Ibarskog Kolašina i zaljubljenica je u prirodu i stenu. I pre nego što je popela Berim, čula je puno pozitivnih priča iz iskustava drugih ljudi.

“Šta je Berim? Berim je sloboda. Berim je snaga. Berim je moć. Berim je inspiracija, motivacija, energija, stanje uma… Berim je sreća, radost, osmeh… Berim je mesto gde se dešava magija! Mesto gde radost vlada i strahovi nestaju. Mesto gde je sve moguće! Mesto na kome se snovi ostvaruju! Gde je java san, a san java”, kaže Milica.

Milica Novaković

Dodaje da iskustvo penjanja via ferate izvuče najbolje iz čoveka i da “ne postoji nemoguće”, te da samim ovim penjanjem “pobediš sebe u svakom smislu”.

“U međuvremenu sam išla i na druge via ferate, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, ali ni jedna mi nije ostavila tako jak utisak kao Berim. Svaka via ferata je priča za sebe, i naravno da svaka ima svoju draž, ali kompletna slika i kompletan ugođaj i mesto gde se osećam kosmički je Berim.
Iz mog iskustva mogu da kažem da su se žene uvek, bez preteranog razmišljanja, odazivale na poziv, dok se ‘jači pol’ nećkao i imao milion podpitanja. Da li više rizikujemo ili nam je adreanalin više potreba ili se više vodimo onom krilaticom ‘uzmi što ti život pruža’… Možda je to nova tema, ali je to činjenica i ne može se opovrgnuti. Ima nas više na via feratama, i da, hrabrije smo. Možda da napravimo neki izazov?”

“Kada siđeš sa Berima, nisi više ista osoba. Potpunija si i kompletnija, kvalitetnija. Svakako da utisak ne bi bio potpun da nije sjajnih vodiča koji se brinu, prvenstveno za bezbednost svih nas, a zatim i za dobar provod i osećaj slobode i lakoće…”, dodaje Milica.

Kaže da je Berim mesto na koje se uvek vraćala a do sada je to uradila pet puta: “Sa prijateljima iz Beograda ću za koji dan još jednom da se uvežem na sajlu i lagano, uz osmeh, da se popnem do vrha… i jedva čekam.”

Tekst je nastao u okviru aktivnosti projekta “Održivi turizam u funkciji održivog razvoja”, koji realizuje InTER u saradnji sa NVO Marimangat i medijskim partnerima “Crno beli svet” i TELEGRAFI. Projekat je finansijski podržan od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS) i realizuje se u periodu od 1. jula – 31. decembra 2019. godine. Stavovi i zaključci izneti u članku su isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne odražavaju stavove KFOS-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.