Connect with us

Aktuelno

4000 dosijea Specijalnog suda u jednom paketu – praktično nezamislivo

Milica Radovanovic

Published

on

papiri

Nedavno je u kancelariju udruženja veterana OVK u Prištini navodno stigao paket sa dokumentima Specijalnog suda u Hagu. Mediji su preneli, pozivajući se na izjavu predsednika udruženja OVK Hisnija Gucatija (Hysni Gucati) da je nepoznato lice donelo paket sa 4000 dosijea ovog suda. I dok još uvek nije poznato da li je zaista reč o “procurelim” dokumentima Specijalnog suda, praktično je nezamislivo da u jedan paket može da stane 4000 dosijea, dok je s druge strane sasvim moguće da je reč o izvesnom broju dosijea na 4000 strana papira.

„Paket sa četiri hiljade dosijea Specijalnog suda (Specijalizovana veća i specijalizovano tužilaštvo) stigao je u kancelariju Udruženja veterana OVK u Prištini“ vest je koja je nedavno odjeknula u medijima. Nepoznato lice unelo je ove „dosijee“ u jednom paketu uz navodno pismo u kojem je najavilo da će narednih dana stići još sedam hiljada.

Pokušali smo da utvrdimo da li je praktično izvodljivo tako lako uneti 4000 „dosijea“ u jednom jedinom paketu (kao što se vidi na objavljenom video snimku).

Pakovanje 500 papira koje možete kupiti u štampariji teži 2,5 kilograma, što znači da 4000 papira teži 20 kilograma  i to je moguće spakovati u kartonsku kutiju približnih dimenzija  46x33x26 cm.

Papir standardne težine koji se najčešće koristi za štampanje teži 80 gr/m2

 0,21×0,297m = 0,06237 m2 – kvadratura jednog papira A4 formata

0,06237 x 4000 komada papira x 0,08 kg (80 gr težina jednog papira) = 19,9584 kg  (približno 20kg)

Idelano složenih 4000 komada papira A4 formata staje u kutiju dimenzija 42x30x20cm, ukoliko je reč o fabričkom slaganju. Već korišćen papir se ne može idealno složiti, te bi u ovom slučaju bila potrebna kutija nešto većih dimenzija – otprilike 46x33x26 cm.

Dosije podrazumeva skup dokumenata koji se odnose na jednu osobu, događaj ili predmet. Obično taj skup spisa podrazumeva više od jednog papira.

“Potpuno je nemoguće da bilo ko donese 4.000 registratora koji sadrže trojezične izjave svedoka, fotografije, procesna dokumenta, materijalne dokaze, bez pomoći teretnog vozila. I sam termin koji se kroz vesti provlači o navodnom “curenju” dokumenata, upućuje na neuobičajeno agregatno stanje te obimne papirne dokumentacije”, prokomentarisao je za Crno beli svet Dejan A. Vasić, akteditovani branilac i zastupnik žrtava pred Specijalizovanim većima u Hagu.

Dakle moguće je da je nepoznato lice u paketu sa video snimka  imalo 4 hiljada papira, međutim, 4000 dosijea je praktično nezamislivo.

U hipotetičkom slučaju da je svaki od navodnih dosijea imao više od jednog papira, dakle minimum dva, u tom slučaju u kutiji bi se nalazilo 8000 papira, težine 40 kilograma,  a kutija bi morala biti minimalnih približnih dimenzija 46x33x52 cm (ili 92x33x26 ili 46x66x26). Nepoznata osoba sa snimka ne bi sa takvom lakoćom mogla da nosi ovakav paket, a pored toga, paket bi morao da bude veći od onog na video snimku.

Obimniji dosijei, na čitava tri papira, podrazumevaali bi da se u paketu nalazi 12 000 papira koji teže 60 kilograma…

Dakle, koliko je tačno i čega bilo u toj kutiji možda jednog dana saznamo od istražitelja Specijalnog suda koji su dokumentaciju navodno preuzeli, međutim skoro pa je sasvim izvesno da nije reč o 4000 dosijea već u najboljem slučaju izvesnog broja dosijea na 4000 komada papira.

Tekst je nastao u okviru projekta „Fact-check it out“ koji realizuje Crno beli svet (CBS).

Ovaj grant je podržan od strane ‘Programa civilnog društva za Albaniju i Kosovo‘, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Norveške i upravlja Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF) u partnerstvu sa Partneri Albanija za promene i razvoj (PA). Sadržaj i iznesene preporuke ne predstavljaju zvaničan stav Ministarstva spoljnih poslova Norveške niti Kosovske fondacije za civilno društvo (KCSF).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno