Connect with us

Članci

CIK ne objavljuje ugovore sklopljene za izbore 14. februara

Avatar

Published

on

Piše: Rrahman Ramaj

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog i nije lektorisan)

Centralna izborna komisija nije objavila ugovore potpisane za izbore 14. februara, kako nalažu pravila nabavki.

CIK je saopštio da je grupa privrednih subjekata „Cetis d.d; CETKOS L.L.C. ” iz Slovenije, angažovana za štampanje glasačkih listića i brošura; ugovorom ukupne vrednosti od 184,081 evra.

Centralna izborna komisija nije objavila ovaj ugovor, ali nije odgovorila na zahtev KALLXO.com za uvid u ugovore potpisane za izbore 14. februara.

Regulatorna komisija za javne nabavke (RKJN) u odgovoru za KALLXO.com navodi da će naručilac „u roku od dva (2) dana od potpisivanja ugovora pripremiti obaveštenje o potpisivanju ugovora, na jezicima navedenim u članu 13 Zakona o nabavkama “.

Izmenama Operativnih smernica za javne nabavke, naručioci su dužni da objave ugovor zajedno sa obaveštenjem o potpisivanju ugovora.

„Naručilac mora pripremiti obaveštenje o potpisivanju ugovoru putem funkcije „ potpisivanje ugovora“ u sistemu za elektronske nabavke. Tokom pripreme obaveštenja o potpisivanju ugovora, naručilac mora pažljivo popuniti sve podatke tražene u odgovarajućim koracima funkcije „potpisivanje ugovora“, uključujući postavljanje potpisanog ugovora“, navodi se u uputstvu. Objavljivanje ugovora na portalu „e-nabavka” traženo je i prethodnim uputstvom. Gde je, pored obaveštenja o potpisivanju ugovora, traženo da naručilac objavi potpisani ugovor.

U odgovoru koji je KALLXO.com dobio od RKJN-a, potvrđeno je da CIK uopšte nije postavio potpisane ugovore.

„RKJN je proverio podatke tražene na platformi za e-nabavke i obaveštavamo vas da nadležni organ nije postavio ugovore na platformi za e-nabavke ni u jednom od traženih slučajeva“, navodi se u odgovorima RKJN-a.

Štampanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija je kroz pregovarački postupak kontaktirala „Cetis d.d & CETKOS L.L.C.” za štampanje glasačkih listića ukupne vrednosti ugovora od 184,081 evra. Ista kompanija je takođe štampala glasačke listiće za prevremene izbore 2019. godine.

Za realizaciju ove aktivnosti nabavke pod nazivom „Štampanje glasačkih listića i brošura za prevremene izbore za Skupštinu Kosova 2021”, CIK je predvideo potpisivanje ugovora u vrednosti do 185,500 evra. Na osnovu zahteva iz tenderske dokumentacije, odštampano je 1 milion 800 hiljada glasačkih listića i 29 hiljada komada brošura.

U poređenju sa prethodnim izborima, na ovim izborima su odštampani glasački listići ili 100,000 glasačkih listića manje, dok imamo isti zahtev za snabdevanje brošurama.

Na izborima održanim 2019. godine, CIK je platio više od 9 centi po glasačkom listiću i 57 centi po brošuri. U odsustvu objavljenog ugovora, KALLXO.com nije mogao da izračuna cene plaćene za jedan glasački listić́ na ovim izborima.

Više od 8 evra za jedan „UV sprej”

Pored glasačkih listića, nužan proizvod na izborima je i „UV sprej“ koji sprečava birača da glasa više od jedanput.

Ovaj tender sproveden je pregovaračkim postupkom, međutim CIK je pozvao tri kompanije da podnesu svoje ponude. Ugovor za nabavku 6.000 komada „UV spreja“ u vrednosti od 48,480 evra dodeljen je kompaniji „Albus“ doo, dok su druga dva privredna subjekta eliminisana iz konkurencije jer nisu ispunjavala uslove iz tenderske dokumentacije.

Ista kompanija snabdela je CIK „UV sprejom” i na prošlim izborima. Jedan „UV sprej” na izborima 2021. i 2019. godine plaćen je 8.04 centa.

Troškovi za kupovinu UV spreja povećali su se duž godina kako su održavani prevremeni parlamentarni izbori.

Nabavka UV spreja na prevremenim izborima za Skupštinu Kosova 2014. godine dostizala je brojku od 43,204, za ovu vrstu nabavke na vanrednim izborima 2017. ugovoreno je 44,400 evra.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno