Connect with us

Shqip

CIK o odbijenim prijavama za glasanje van Kosova

Avatar

Published

on

Piše: Amire Ćamili (Amire Qamili)

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog i nije lektorisan)

Centralna izborna komisija primila je još uvek nefinaliziran izveštaj od Službe za biračke usluge u vezi sa periodom prijavljivanja za registraciju birača van Kosova.

Prema CIK-u, odobreno je 101 hiljada 839 prijava za registraciju, dok je odbijeno 29 hiljada 633 prijave.

„U 29,100 slučajeva podnosioci prijave su odbijeni pošto nisu dokazali svoj identitet ili nisu ispunili kriterijume pravne podobnosti ili nisu potpisali prijavu za registraciju. U preostalih 65 slučajeva, podnosioci prijave su odbijeni pošto na dan izbora neće navršiti 18 godina starosti”, stoji u odgovoru CIK-a.

Ukupan broj prijava ubačenih u sistem prema CIK-u iznosio je 175 hiljada 273 prijave.

„Nakon provere je uklonjeno 43 hiljade 801 prijava pošto su bile dvojne, a koje su podnosioci podneli više od jedanput na tri i-mejl adrese Službe za biračke usluge tokom perioda prijavljivanja”, stoji dalje u odgovoru.

Na osnovu podataka koji još uvek nisu konačni, CIK je od 13. do 21. januara primio oko  131 hiljadu 500 prijava za registraciju birača van Kosova.

Prema navodima CIK-a, samo 33 prijave su primljene putem poštanskog faha a 195 putem faksa CIK-a, dok je njihov najveći broj, 131 hiljada 244 prijave pristigao putem elektronske pošte Službe za biračke usluge.

Prema navodima CIK-a ovaj izveštaj nije konačan, imajući u vidu da Služba za biračke usluge i dalje vrši proveru štampanih dokumenata i njihovu uporedbu.

„Služba za biračke usluge CIK-a, odnosno službenici pozivnog centra, nastavljaju sa telefonskom proverom odobrenih podnosilaca prijava, imajući u vidu da su ispunili kriterijume pravne podobnosti za glasanje. U pozivnom centru je povećan broj telefonskih linija”, stoji u odgovoru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno