Connect with us

Aktuelno

Da li su batinanje i otimanje dokumentacije put do tendera na severu Kosova?

Sanja Sovrlić

Published

on

Izvor: N1

Prilikom predaje tenderske dokumentacije za poslove na severu Kosova može se desiti da ponuđač bude i fizički sprečen u svojim namerama. To se desilo vlasniku kompanije „Puls inžinjering“ i „TV Puls“ iz Šilova Nenadu Milenkoviću koji je 27. aprila pretučen u severnom delu Kosovske Mitrovice. Sličan slučaj je zabeležen i pre pet godina u opštini Zubin Potok. Šta to nije u redu sa tenderima na severu Kosova?

VIDEO PRILOG POGLEDAJTE OVDE.

Na sajtu javnih nabavki, 29. aprila, objavljena je odluka o dodeli ugovora za izgradnju stambene zgrade kompaniji „Rad 028“ iz Zvečana kao jedinom ponuđaču. Tender je raspisao Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica a na osnovu odluke Kancelarije za Kosovo i Metohiju kojom su izdvojena sredstva za izdradnju osam stambenih zgrada.

Milenković kaže da je upravo za ovaj posao pokušao da bude drugi ponuđač ali je u nameri fizički sprečen jer su ga nepoznata lica pretukla i oduzela tendersku dokumentaciju.

„Obavestiću tužilaštvo, Republičku komisiju za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki kao i Upravu za javne nabavke i Agenciju za borbu protiv korupcije pa će, nadam se, institucije raditi svoj posao“, kaže Nenad Milenković.

Aleksandar Spirić, predsednik privremenog organa, je osudio napad na Milenkovića. Odgovarajući na njegove sumnje o motivima napada rekao je da je „nedopustivo da bilo ko napada srpske institucije paušalnim ocenama i lažima“.

Ovo nije prvi put da neko bude fizički sprečen da preda tendersku dokumentaciju na severu Kosova. Filmska scena se desila pre pet godina u opštini Zubin Potok, kada su nepoznati počinioci potencijalnog ponuđača, naprskali suzavcem i oduzeli mu tendersku dokumentaciju.

U slučaju Milenkovića istraga je u toku. „To sam pokušao da saznam od policije da li su kamere sa video nadzora zabeležile ceo događaj. Međutim, u policiji su mi rekli da su oni kontaktirali opštinu i da im je opština rekla da video nadzor nije radio“, objašnjava Milenković.

Jedna od spornih nabavki na severu Kosova odnosi se upravo na video nadzor koji bi trebalo da služi lakšem rasvetljavanju krivičnih dela na ovoj teritoriji. Prema istraživanju Insajdera iz 2014. godine takva je ona u opštini Zvečan koja nosi oznaku strogo poverljivo.

„Nabavku je sprovela Kancelarija za Kosovo i Metohiju u vreme kada je na njenom čelu bio Aleksandar Vulin, to je 2012. godina. Uspeli smo da otkrijemo da je vrednost posla bila 900.000 evra za ugradnju kamera u opštini Zvečan, da je plaćeno unapred, a posao je mimo Zakona o javnim nabavkama dodeljen firmi DBS Konsel iz Beograda“, objašnjava Irena Stević, novinarka Insajdera.

Prema istraživanjima novinara Insajdera, objavljenih u dva serijala 2012. i 2014. godine, za Kosovo se izdavajalo u proseku 650.000 evra dnevno a da nije postojala nikakva kontrola trošenja tih sredstava.

„U međuvremenu smo, 2018. godine, od predsednika Srbije saznali da se za Kosovo, u proseku, izdvaja i više novca. Dakle, izdvaja se sve više. On je, dakle, pomenuo podatke koji dovode do toga da se u proseku dnevno izdvaja 1,4 miliona evra. Ponoviću, nije problem što se izdvaja, problem je što novac ne stiže, zaista, do onih kojima je najbotrebniji“, kaže Stević.

Stević podseća da je ranija istraživanja Insajdera potvrdio i Anketni odbor za Kosovo i Metohiju ali bez epiloga u nalaženju mehanizama za kontrolu novca.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno