Connect with us

Članci

Daka: Pretnje na moj račun bez presedana i opasne

Avatar

Published

on

Piše: Arta Sopi

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog i nije lektorisan)

Predsedavajuća Centralne izborne komisije rekla je da su optužbe političkih stranaka upućene na adresu CIK-a i na njenu ličnu adresu, direktno uplitanje u rad institucije, kako bi se sprečila primena Ustava i važećih zakona.

„Javne pretnje protiv mene i zabrinutost koju moja porodica doživljava – su bez presedana i opasne, svim kandidatima koji su juče videli svoje ime na listi Sudskog saveta Kosova, kao osobe koje ne ispunjavaju kriterijume da budu potvrđene kao kandidati za poslanike, reći ću samo dve reči, kratko, jasno i na albanskom: „Zakon i presuda Ustavnog suda onemogućavaju njihovu kandidaturu, a ne ja“, rekla je Daka.

Dalje je dodala da nije pisala Zakon o opštim izborima niti je o njemu glasala.

„Ja nisam napisala ni član 29. ovog zakona. Nisam ni napisala tačku Q ovog člana, koja sprečava kandidaturu osobe koja je pravosnažnom presudom u poslednje 3 godine proglašena krivom za krivično delo. Nisam čak ni napisala presudu Ustavnog suda koja zahteva sprovođenje ove zakonske odredbe“, rekla je Daka.

Prema rečima predsedavajuće CIK-a, svaka osoba koja misli da se prema njoj postupa nepravedno, može izjaviti žalbu institucijama poput IPŽP-a ili Vrhovnog suda.

„Sprovešćemo njihove odluke. Ja, Valjdete Daka, nisam pisala niti glasala za ove zakone, ali kao sudija i kao predsedavajuća CIK-a, garantujem građanima Republike Kosovo da ću ih sprovoditi slovo, po slovo. Za Ustav i zakone, bili oni dobri ili loši, glasali su poslanici vaših stranaka u Skupštini Republike Kosovo“, rekla je Daka tokom konferencije.

Daka je dalje rekla na konferenciji da se može dogoditi da se političkim partijama ponekad sviđaju odluke CIK-a, a ponekad ne, ali te odluke su ipak zasnovane na Zakonu o opštim izborima na osnovu koga se ovi izbori i organizuju.

„Ovaj zakon je na snazi od 2008. godine, ali političke stranke se nisu potrudile da ga promene preko svojih poslanika. Sve dok političke stranke ne izmene zakon, mi ćemo primenjivati zakon koji je na snazi. Ja ne donosim odluke u ime CIK-a. Prema zakonu, CIK je kolegijalno telo, sastavljeno od još 10 članova, koji predstavljaju političke stranke i koji imaju svoj glas, isto kao i ja“, istakla je Daka.

Prema Daki, postalo je lako da „političari napadaju sudiju, ženu i majku koje nije zaštićena i podržana ni od jedne političke stranke“.

„Uprkos tome, ponosna sam što vodim instituciju poput CIK-a, koja ima stručno osoblje, čiji je rad visoko cenjen u izveštajima međunarodnih organizacija. Ovo je najveća snaga koju imam i pred svima nastupam otvoreno. Na kraju, pozivam sve da se uzdrže od pretnji i optužbi i da poštuju institucije izgrađene sa puno odricanja građana naše zemlje “, zaključila je Daka.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno