Connect with us

Aktuelno

UNS i UNS na Kosovu: TV Siri da ne širi etničku netrpeljivost i neprijateljstvo prema novinarima srpskih redakcija

Published

on

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu uputili su danas protest zbog neprofesionalnog izveštavanja TV Siri (TV Oko) iz Đakovice. Ukazali su da su novinari dužni da s posebnom pažnjom izveštavaju o temama kakva je povratak Srpkinje Dragice Gašić i da nije prihvatljivo da se u negativnom kontekstu prikažu i postanu tema priloga dopisnici srpskih redakcija Euronews i Tv Prva koji su izveštavali sa lica mesta.

Đakovička lokalna televizija Siri je u svom prilogu o Dragici Gašić snimala i ekipe Euronews-a, Tv Prve i Gračanice online. Gračanica online prenela je i detalje sa terena.

“Sa koleginicama i kolegom iz lokalne televizije smo razgovarali, predstavali se, misleći da razgovaramo zaista sa kolegama, ali smo se očigledno prevarili, jer smo doživeli da sebe vidimo u njihovom tv prilogu, koji su postavili i na društvene mreže, a u kome smo predstavljeni jezikom mržnje. Posle ovog priloga, mislimo da nam je bezbednost ugrožena,” naveli su sa ovog portala.

Pozvali su istovremeno kolege da rade svoj posao profesionalno, da ne koriste jezik mržnje i da ne ugrožavaju nikoga:

“Posebno ne svoje kolege sa kojima su na istom zadatku, da javnosti prenesu istinu i ništa drugo.”

Iz UNS-a i UNS-a na Kosovu navode da u prilogu TV Siri sama potvrđuje da je povratnica Dragica Gašić „pobegla iz Đakovice jer nije mogla da se suoči sa medijskim pritiskom Televizije Siri“, te da se Srpkinja ponovo vratila “u pratnji srpskih medija i drugih lica koje ona naziva drugovima“.

Novinarka TV Siri upitala je i na pragu stana Dragice Gašić svoje kolege novinare iz koje su države i dobila odgovor da se radi o redakcijama TV Prva i Euronews sa sedištima u Beogradu.

„Uznemireni smo, ali i razočarani neprofesionalnim postupkom lokalnih novinara u Đakovici. Nismo znali da snimaju, razgovarali smo sa njima kao sa kolegama. S obzirom da je Đakovica zabranjen grad za Srbe, ovo je direktno crtanje meta na ekipe Euronews i TV Prva, međutim neće nas zaustaviti da i dalje radimo svoj posao. Ne verujem da će neko zaista imati snage da nas zaštiti. Ali, ponavljam, nastavićemo da profesionalno izveštavamo, kao i do sada“ rekla je UNS-u reporterka televizije Euronews Srbija, Anđelka Ćup, inače članica Uprave UNS-a.

UNS i UNS na Kosovu naveli su da očekuju da predstavnici međunarodne zajednice i regulatorna medijska tela reaguju na izveštavanje TV Siri imajući u vidu stvaranje atmosfere etničkog naboja i netrpeljivosti:

“UNS i UNS na Kosovu podsećaju da se radi o posebno osetljivoj temi i terenu i da i najmanja medijska neprofesionalnost može za posledicu imati ugrožavanje bezbednosti građana i novinara.”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno