Connect with us

Aktuelno

Hrvatski vojni kamp na Kosovu? Navodna izjava, reakcije i demantij

Avatar

Published

on

“Hrvatska podiže vojni kamp na Kosovu i Metohiji”; “Potvrđeno: Hrvatska formira vojni kamp na tzv. Kosovu”; “HRVATSKA PRAVI SVOJ VOJNI KAMP NA KIM: Posle nuđenja pomoći za formiranje “vojske Kosova”, iz Zagreba stigla nova provokacija” – pisali su proteklih dana beogradski mediji. Vest o navodnom vojnom kampu, tokom posete šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana Prištini 6. maja – izazvala je lavinu reakciju najviših zvaničnika iz Beograda. Vest su preneli i albanski mediji, takođe. Međutim, Grlić Radman ni u jednom trenutku na konferenciji za medije u Prištini, na koju su se pozivali mediji, nije pomenuo formiranje vojnog kampa.

Odakle izjava o navodnom formiranju hrvatskog vojnog kampa na Kosovu?

“Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti” – citirao je RTS Radmana Grlića u svojoj vesti. Dobar deo srpskih medija je ovu vest i preneo, ali i reakcije visokih beogradskih zvaničnika.

Sa druge strane, i pojedini kosovski i albanski mediji preneli su ovu vest i isti citat, pripisavši ga, međutim, Doniki Gervali – kosovskoj ministarki spoljnih poslova i dijaspore koja je održala konferenciju za medije sa Grlićem.

“Hrvatska je, čini se, odlučila da pomogne Kosovu i u smislu odbrane. Očekuje se da će ova država izgraditi vojnu bazu na Kosovu. To je najavio sam hrvatski ministar na sastanku sa Gervalom, koji je rekao da ovaj projekat ima za cilj povećanje sigurnosti u regionu. ‘Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će uticati na stabilnost regiona,’ rekao je Gervalla” – pisao je Insajderi.

Albanski Top channel nije koristio citat ni Grlića, ni Gervale ali u svojoj vesti ali je takođe naveo da se očekuje izgradnja kampa:

“Tokom zajedničke konferencije za štampu sa kosovskom kolegom Donikom Gervalom, hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman najavio je da njegova zemlja postavlja vojni kamp na Kosovu.”

Na konferenciji za medije samo o povećanju broja vojnika u KFOR-u
Radman Grlić jeste govorio na konferenciji o vojsci, ali samo u smislu povećanja hrvatskog vojnog kontigenta u okviru KFOR-a.

“Republika Hrvatska nedavno je donela odluku o povećanju svog vojnog kontigenta u sklopu mirovne NATO operacije na Kosovu – KFOR. A operacija KFOR ima poseban značaj za Republiku Hrvatsku, jer se nalazi u našem neposrednom susedstvu što može imati posebne implikacije na stabilnost cijele regije” – bilo je jedino što je Radman Grlić rekao u vezi sa hrvatskim vojnim snagama na konferenciji za medije u Prištini, ne pominjući ni u jednom trenutku formiranje kampa, što nije učinila ni Gervala.

Usledile su snažne reackije zvaničnika iz Beograda. Međutim, i demantij.

Već narednog dana iz Crne Gore Grlić Radman kako su prenele Vijesti, naveo je da se radi o spinovanju i da nije u pitanju otvaranje vojnog kampa, pojasnivši da se radi o povećanju broja njihovih vojnika u okviru KFOR-a.

“Hrvatska kao članica NATO ima pravo, ne znam zašto bi neko bio pogođen, ja bih rekao da je to spinovanje. Ne znam čemu ta antihrvatska histerija u Srbiji”, rekao je Grlić Radman, prenele Vijesti.
KFOR i Hrvatska.

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu Hrvatske vlade, odnosno predlogu za povećanje broja hrvatskih vojnika u KFOR-u, trenutno je u operaciji KFOR raspoređen 33. hrvatski kontingent s 38 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dva helikoptera Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva. Područja razmeštaja su Priština, Uroševac i kamp Villaggio kod Peći.

Republika Hrvatska predložila je povećanje hrvatskog kontingenta s dosadašnjih 40 na 150 pripadnika s do dva helikoptera Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva, uz mogućnost rotacije
Navodi se da je hrvatski kontingent usmeren na izvršavanje zadataka vazdušnog transporta, rad osoblja u operativnom štabu Kfora i rad u savetodavnom timu na nivou Ministarstva odbrane Republike Kosovo i Kosovskih bezbednosnih snaga.

Tekst je nastao u okviru projekta „Fact-check it out“ koji realizuje Crno beli svet (CBS). Ovaj grant je podržan od strane ‘Programa civilnog društva za Albaniju i Kosovo‘ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Norveške i upravlja Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF) u partnerstvu sa Partneri Albanija za promene i razvoj (PA). Sadržaj i iznesene preporuke ne predstavljaju zvaničan stav Ministarstva spoljnih poslova Norveške niti Kosovske fondacije za civilno društvo (KCSF).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno