Connect with us

Aktuelno

Izgradnja MHE u Štrpcu: “Niko nije pitao narod”

Avatar

Published

on

Meštani Štrpca mesecima protestuju zbog izgradnje mini hidroelektrana na teritoriji ove opštine.

Sve je počelo 2013. kada je opština Štrpce donela odluku o davanju opštinske imovine Matkos grupi na “kratkoročno korišćenje” u periodu od 15 godina, a za izgradnju MHE.

Odluku je usvojila Skupština opštine Štrpce, na čelu sa predsedavajućim Draganom Grbićem, 31.05.2013. Na čelu lokalne samouprave, kao i danas, bio je gradonačelnik Bratislav Nikolić.

U odluci je tada navedeno da je vrednost investicije 30 miliona evra.

Građani, međutim, smatraju da će izgradnja MHE posebno na mestu “Obe reke” gde se nalazi izvor i rezervoar odakle se Štrpce snabdeva pijaćom vodom, dovesti do toga da ova opština ostane upravo bez pijaće vode.

“Mi nećemo imati vodu za piće. Znači, neće biti zdravstveno-higijenskih uslova za život. Neće biti turizma, neće biti poljoprivrede, milion razloga ima. Nemam nijedan razlog da kažem da je to ispravno, osim nekih uskih interesa za grupu ljudi,” kaže meštanin Štrpca, jedan od lidera građanskih protesta, ali i biolog, Dobrivoje Stevanović.

Matkos grupa je, po rečima meštana sa kojima je razgovarala ekipa CBS-a, izgradila dve MHE, dok je 5 u realizaciji.

“Mi imamo jedan veliki problem, a to je što su naše reke prodate. Naše reke nisu date uz ekonomsku opravdanost. Jednostavno to je prodato za neke velike pare,” kaže takođe jedan od lidera protesta Radojica Mrđinac.

Mrđincu je marta zapaljen objekat u dvorištu porodične kuće. U požaru su mu izgoreli automobil, traktor i priključne mašine.

Tvrdi da je razlog za ovaj požar njegova uključenost u proteste protiv izgradnje MHE.

“Tek sada sam sto odsto siguran da su to uradili ti ljudi, zato što postoje određeni snimci koji ukazuju na to koji je to čovek uradio. Međutim, politička situacija u našoj opštini je takva da sve se daje za pravo onom ko je na vlati,” kaže Mrđinac.

Opština Štrpce je donosila više akata o prekidu radova na izgradnji MHE, ali su radovi ipak nastavljani, čak i uprkos preporuci kosovskog ombudsmana.

Predstavnici ministarstva prostornog planiranja Kosova su izveštavali i pred skupštinskom komisijom zbog izgradnji MHE u Štrpcu, a uz učešće građana, i srpske i albanske nacionalnosti, koji se protive izgradnji.

Međutim, ministar Fatmir Matoši naveo je da Matkos grupa poseduje dozvole od njegovog ministarstva dobili, jer je ova firma inicijalno dobila dozvole od opštine Štrpce.

“Sada smo u fazi kada ne možemo na arbitraran način da donesemo neku odluku ili prekinemo radove, jer investitori koji rade sigurno bi zahtevali obeštećenje,” kazao je Matoši.

On je takođe tvrdio da je Matkos grupa održala javne diskusije o izgradnji MHE, dok građani tvrde da se to nije dogodilo.

Ekipa CBS-a je pitanja o izgradnji MHE u Štrpcu uputila gradonačelniku ove opštine, predsedniku SO, kao i ministarstvu prostornog planiranja.

Ni nakon nedelju dana nismo dobili odgovore.

Prema pisanju medija, Kosovska policija je u saradnjiu sa inspektoratom ovog ministarstva 9. avgusta, na Brezovici, počela sa proverom građevinskih dozvola izgradnju izdatih od strane opštine Štrpce. Epilog ovih provera u javnosti još uvek nije poznat.

“Voda nije nacionalno pitanje. Voda je jednako potrebna i Albancima i Srbima. Mi smo jedinstveni i hoćemo da istrajemo u tome,” zaključuje Dobrivoje Stojanović.

Članak je nastao u okviru projekta “Koliko su lokalne samouprave otvorene za građane” koji realizuje CBS uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo. Stavovi izneti u članku i video snimku su isključiva odgovornost autora i ni na koji način je predstavljaju stavove KFOS-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno