Connect with us

Članci

Kompanije povezane sa Devolijem i „Bau Holding” ciljaju na „Grand Hotel”

Avatar

Published

on

Piše: Taulant Osmani

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog i nije lektorisan)

Jedno od najprepoznatljivijih zdanja u Prištini, „Grand Hotel“ je ostao u milosti potencijalnih investicija. Ovaj hotel je trenutno pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju.

Međutim, ovo se može promeniti vrlo brzo, imajući u vidu da su 3 kompanije izrazile zainteresovanost da ulože u „Grand Hotel“, nekada jedan od najvećih hotela na Kosovu.

Međuministarska komisija za strateška ulaganja, kojom je predsedavao Veselj Krasnići, ministar trgovine i industrije, saopštila je 18. novembra da su 3 kompanije izrazile zainteresovanost da budu potencijalni investitori u „Grand Hotel“

Komisija je jednoglasnim glasovima dala zeleno svetlo za formiranje operativne grupe za razmatranje i ocenu prijava za status strateškog ulaganja u „Grand Hotel“ za koji su svoju zainteresovanost iznela tri potencijalna strateška ulagača: Abrazen LLC, Bau Investment LLC i Hill Rome LTD”, stoji u obaveštenju od 18. novembra ove godine.

Priča o uzimanju „Grand Hotela“ u vlasništvo je duga.

Ministar trgovine i industrije Veselj Krasnići u kratkom razgovoru za KALLXO.com rekao je da će ovog petka biti održan sastanak Međuministarske komisije na kome se očekuje razmatranje izveštaja stručnjaka o prijavama 3 kompanije za „Grand“ .

„Trenutno je u operativnoj grupi. Tim stručnjaka razmatra prijave. Još nemamo izveštaj, čekamo da nam se donese izveštaj operativne grupe nakon čega ćemo kao međuministarska komisija razmotriti izveštaj iste“, poručio je ministar Krasnići.

„U petak imam sastanak Međuministarske komisije, čekam da mi donesu izveštaj i da ga onda razmotrimo, glasamo za njega i ide na Vladu, ako je u redu. Ako nije, vratićemo ga nazad“, rekao je ministar Krasnići.

Kosovska agencija za privatizaciju dva puta je pokušala da ga privatizuje, ali pošto investitori nisu uspeli, ova imovina je vraćena u vlasništvo KAP.

Ko su kompanije koje žele „Grand Hotel”?

Do sada, prema zvaničnim obaveštenjima, 3 kompanije ciljaju na „Grand Hotel”.

„Abrazen L.L.C.”, jedna je od kompanija koja je izrazila interesovanje za ulaganje u zgradu u centru Prištine.

Vlasnik „Abrazen L.L.C”. je kompanija „Abrazen LTD” sa sedištem na Malti. Bljerim Devoli je bio direktor kompanije „Abrazen“ na Malti, a kasnije je direktor postao bivši direktor kompanije „Birra Peja“ koja je u vlasništvu Bljerima Devolija.

Veze kompanije „Abrazen L.L.C.” sa kompanijom „Devolli Group”, u vlasništvu Bljerima Devolija očigledne su u dokumentu koji je podnet Regulatornoj kancelariji za energetiku, koji navodi da je „Devolli Group” preimenovan u „Abrazen L.L.C”.

„Bau Investment L.L.C.”, je još jedna kompanija koja je izrazila svoju zainteresovanost da uloži u „Grand Hotel”.

Ova kompanija je registrovana na Kosovu i upisana je u Agenciji za privredne registre 1. oktobra ove godine.

Vlasnici „Bau Investment” su „BAU HOLDING L.L.C.” sa 95% akcija i „A.S.H. Immoservice GmbH” sa 5%.

Vlasnik „BAU HOLDING L.L.C” je Bajram Gašani a prema podacima APRK, ova kompanija raspolaže kapitalom od 1,965,124.00€.

Prema objavi Ministarstva trgovine i industrije, još jedna kompanija koja je izrazila zainteresovanost za ulaganje u „Grand Hotel“ je „Hill Rome LTD“.

Ova kompanija figurira kao vlasnik jednog preduzeća na Kosovu pod nazivom „Hill Rome Kosovo”.

Kao zastupnik „Hill Rome Kosovo”, figurira Granit Imeri. Nakon što ga je kontaktirao KALLXO.com, Imeri je rekao da od meseca aprila ne radi u ovoj kompaniji. Odbio je da pruži bilo kakve informacije o vlasnicima kompanije, niti o tome ko mu je bio direktor tokom njegovog rada u kompaniji.

Međutim, ako ovu kompaniju potražite na internetu, pretraga vas šalje samo na jednu internet stranicu koja kaže da je kompanija osnovana 2016. godine.

„Hill Rome” je međunarodna uslužna kompanija sa kancelarijama i projektima na Britanskim Devičanskim Ostrvima, Kipru i nekim u Grčkoj. Hill Rome je osnovan 2016. godine u Torotla, British Virgin Island”, stoji na internet stranici ove kompanije.

Osnivači ove kompanije objavili su da su im kancelarije na Kipru, ali je osnovana na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Prema zvaničnim podacima Britanskih Devičanskih Ostrva, u ovoj zemlji ima više od  370 hiljada registrovanih kompanija, dok njihovo stanovništvo broji oko 35 hiljada stanovnika. BVI su poznata kao poreski raj i istovremeno po registraciji ofšor kompanija, čiji vlasnici, između ostalog, nisu javni.

Međutim, nedostaju podaci o tome ko je vlasnik ove kompanije.

„Grand Hotel” je privatizovan prvobitno u eri bivše Kosovske povereničke agencije. Za isti je plaćeno više od 8 miliona evra, dok je investitor obećao da će uložiti 20 miliona evra i zaposliti 570 radnika. Hotel je privatizovala kompanija „Union Commerce” u vlasništvu Zeljćifa Beriše, ali su kasnije Behđet Pacoli i Remzi Ejupi tvrdili da imaju akcije u ovom hotelu. Stranke su bile umešane u spor oko vlasništva. Međutim, nakon što nije uspela da realizuje obećane investicije, Kosovska agencija za privatizaciju odlučila je da povuče akcije i ponovo je preuzela vlasništvo nad hotelom.

Zakon o strateškim ulaganjima, na osnovu kojih se namerava privatizacija „Grand Hotela”, stupio je na snagu februara 2017. godine. Prema ovom zakonu, obim ulaganja za sticanje statusa strateškog ulaganja iznosi od 10 do 30 miliona evra, u zavisnosti od sektora.

Prioritet u odabiru projekata za sticanje statusa strateškog ulaganja, prema ovom zakonu imaju projekti sa većim obimom ulaganja i koji stvaraju više radnih mesta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno