Connect with us

Istraživanja

Lančani gubici jednog leta bez svadbi

Published

on

Piše: Gantiana Ahmeti (tekst je preveden sa albanskog)

19.6.2020 – 10.27

Sezonski radnici u restoranima, plesači, krojači, poslastičari i druga preduzeća biće pogođeni zabranom svadbi i drugih slavlja za koje se očekuje da će imati lančani efekat na privredu Uroševca.

Prazne stolice i stolovi u svadbenoj sali „Berisha Palace“ u Uroševcu nisu učestala pojava tokom juna, meseca koji označava početak sezone svadbi i drugih slavlja na Kosovu koje traju do početka septembra.

Ove godine je, zbog širenja KOVIDA-19, Vlada Kosova odlučila da zabrani održavanje slavlja, kao način sprečavanja širenja smrtonosnog virusa. Ali, ova odluka centralnih institucija za Agona Berishu, vlasnika „Berisha Palace“, imaće posledice po njegov biznis i 30 sezonskih radnika.

Prema njegovim rečima, otkazano je već́ 15 svadbi rezervisanih u njegovom poslovnom objektu.

Sa druge strane ima i onih koji još uvek nisu doneli odluku, u nadi da će se zdravstvena situacija popraviti i da će Vlada dozvoliti održavanje svadbi.

„Većina je ostavila drugu mogućnost, rezervisali su još jedan datum za sledeću godinu, ali su tražili da im ne skidamo datum koji imaju, jer postoji mogućnost da je održe“, rekao je.

U junu mesecu  je grupa vlasnika restorana, zajedno sa pevačima, protestvovala ispred vlade Kosova zahtevajući da se dozvoli održavanje svadbi, koje ostaju važan resurs za mnoga mala i srednja preduzeća širom Kosova.

Laura Sopaj, koreograf i vođa ansambla „Shamikuqet“, stavlja ruku na srce i kaže da se ljudi i ovako mogu pozdravljati, a plesati se može i bez ukrštanja ruku.

U njenoj grupi je 36 devojčica od 15 godina i više, a za ovo leto imaju isplaniranih puno svadbi.

„Imam 40 svadbi rezervisanih za 2021. godinu i ako tražite da pomerim datum za sledeću godinu, to je nemoguće, jer je 36 devojaka veoma velika grupa, ali nemamo tako veliko osoblje da možemo da upravljamo sa 17 svadbi u jednom danu”, kaže Sopaj.

Sem na Kosovu, Laura i njena grupa imaju svadbe u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

„Svake godine naručujem nove daire od jednog muškarca u Tetovu, i ako se donese odluka, moramo znati unapred, jer ne mogu da ih naprave odjednom, već im treba vremena“, dodaje ona.

Berisha Palace i Shamikuqet nisu jedini koji imaju problema sa zdravstvenom krizom, jer će ovo stanje agonije pogoditi razna preduzeća.

Naravno, otkazivanje svadbi zbog pandemije imaće lančani uticaj na druga preduzeća u gradu poznata po poslu.

Neodržavanje svadbi takođe će uticati na pad kupovine elegantnijih haljina za razna slavlja.

Dizajnerka Vlora Neziri, koja zajedno sa majkom i sestrom upravlja svojim preduzećem V&K, zapošljava preko 50 devojaka i žena različitog starosnog doba, koje brinu o šivenju haljina i drugih odevnih predmeta.

U nadi da svadbe neće biti otkazane, Neziri ističe da do sada nije bilo većih otkazivanja u poređenju sa narudžbinama koje su načinjene, ali su teškoće propratile njeno poslovanje.

„Suočili smo se sa svime, najteže je bilo meni, Kaltrini i mami, pošto nas tri vodimo posao, nije bilo nimalo lako, rekli smo radnicama da smo stali sa radom, proizvodnjom“, priznaje ona.

U prošlim sezonama na leto je preduzeće V&K zapošljavalo preko 20 sezonskih radnica, dok se ove godine to neće dogoditi, čak i prema Nezirijevoj, morale su da otpuste i neke radnice koje su radile na puno radno vreme. „Za ovu godinu smo čak planirali da uzmem 20, ali ovo pada u vodu. Trudili smo se da ne otpuštamo one koje izdržavaju svoje porodice“, kaže ona mršteći se.

Bardha Begisholli, vlasnica salona lepote „Bardha Begisholli“, priča o istim poteškoćama koje je donela pandemija.

„Leti imamo oko 15 radnica, radim sa svoje tri sestre, gotovo sve smo iz familije i druge radnice, ali ove godine radnice nisu došle na posao“, kaže Begisholli.

Ističe da ako ne bude bilo svadbi ovog leta, ona neće vraćati svoje radnice na posao jer neće biti dovoljno posla za sve.

Begisholli, kao i mnoga druga mala preduzeća, već́ mesecima pate zbog pandemije, zbog nedostatka zaliha zbog zatvaranja granica nekoliko meseci, sve do početka juna kada je vlada odlučila da otvori granice sa susednim zemljama.

To se dogodilo i Rini Mehmeti, koja u Uroševcu ima prodavnicu materijala ‘Emina’, koja kaže da većinu materijala uzima iz Dubaija i Indije i da narudžbine nisu mogle da prođu zbog zatvaranja granica, ali dodaje da je i interesovanje za kupovinu u vreme pandemije bilo vrlo malo.

„U početku, kada su zabeleženi prvi slučajevi koronavirusa, panika je bila veća, mogu da kažem da nas je 50% klijenata nazvalo i možda nije bilo otkazivanja, ali je bilo rezervi” kaže Mehmetijeva.

Mersije Sahehu takođe primećuje paniku i pad kupovne moći. U lokalu “Jana’s Cosmetics”, Shehu pokazuje rukom ka proizvodima koji su pripremljeni za prodaju, koji se koriste kao pokloni na svadbama.

„Prošlog leta sam imala još jednu radnicu plus, a sada ne, mislim da je neću vratiti (na posao). Prošlog leta sam imala više kozmetike nego sada, otkad je zatvorena, i kozmetika je ostala zatvorena“, kaže Shehu.

Malo je slavlja koja se mogu zamisliti bez torte. To je navelo mnoge poslastičare da pokrenu porodične firme koje će bez ikakve sumnje biti pogođene zabranom održavanja slavlja.

Lina’s Cake je ime lokala koji se nalazi u dvorištu Adelinine kuće, koja radi zajedno sa svojom decom i suprugom.

Ističe da će, ako se do sada primljene narudžbine otkažu, biti prinuđena da ne vrati na posao svoje tri sezonske radnice. „Tokom sezone uzimam još dve radnice, ponekad mi treba i više. Ako se otkažu, neću uzeti radnice koje sam obično angažovao leti“, kaže Salih dok jednom rukom stavlja delove fila na tortu.

Sa porastom zaraženih od KOVIDA-19, teško je zamisliti održavanje svadbi na Kosovu, ali čak i ako to bude dozvoljeno, već su primetni prvi tragovi efekata koji je ona ostavila na mala i srednja preduzeća.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno