Connect with us

Aktuelno

Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji i fotografija Tibora Cerne u kosovskim medijima

Milica Radovanovic

Published

on

Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija 23. maja, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama.

 

Ovu vest na Kosovu izvorno je objavila novinska agencija Kosovapress pozivajući se na izveštavanje turskih, ruskih i arapskih medija koje nisu imenovali, a zatim je preneo kosovski javni servis RTK, kao i portal ovog servisa na srpskom jeziku RTK2, Telegrafi, Indeksonline, kao i Lajmpress.

 

Kako KosovaPress dalje navodi, kasnije, sa društvenih mreža ovih zemalja, se saznaje da je Aleksa Đurić Srbin sa Kosova, koji je učestvovao i u okupatorskom ratu na Kosovu tokom 1998-1999 godine”, preneo je RTK2.

 

Objave pojedinih korisnika Tvitera uzete su kao kredibilni izvori za gorenavedene tvrdnje.

“Slike na društvenim mrežama jasno potvrđuju da je srpski plaćenik ubijen u Libiji, isti je na slici kada je bio na služenje vojnog roka u bivšoj Jugoslaviji i ostale iz rata na Kosovu“, rekao je “ekspert za bezbednost”, Agim Musliu, prenosi RTK2.

Uz neproverene informacije sa Tvitera i izjavu “eksperta za bezbednost”, ovi mediji objavili su fotografiju pripadnika Vojske Jugoslavije, Tibora Cerne koji je nastradao još  1999. godine.

Foto: RTK, Tibor Cerna

Da li je ova fotografija trebalo da posluži kao dokaz da je reč o istoj osobi ostaje nejasno.

 

“Ekspert za bezbednost”, Agim Musliu , nedavno je zvonjavu zvona u pravoslavnoj crkvi u Prištini označio kao “primitivni ruski metod i provokativni trend”. Više o tome čitajte u:

Dezinformacija da se srpska crkva u Prištini bori protiv COVID19 ruskim metodom

 

Pored toga objavljena je i navodna fotografija osobe ubijene u Libiji, pored fotografija osobe označene kao Aleksa Đurić. Navodi i fotografije objavljeni u ovim medijima, ni na koji način se ne mogu smatrati dokazom tvrdnji iznetih u tekstu.

Foto: Indeksonline

 

 

Isto tako, na Tviteru je moguće naći i brojne druge objave u kojima se navodi da je reč o dezinformacijama, o šali, da je Aleksa živ i zdrav u Kanadi, te da mediji nisu proverili svoje izvore pre objavljivanja vesti.

 

 

 

Naša redakcija pokušala je da stupi u kontakt sa osobom čiji je nalog na društvenoj mreži Fejsbuk označen kao Aleks Đurić i čije fotografije odgovaraju onim podeljenim na Tviteru, međutim do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

 

Da li je “Aleksa Đurić” živ i zdrav u Kanadi ili je nastradao u Libiji, u ovom trenutku nemoguće je tvrditi, posebno ne na osnovu objavljenih fotografija I tvrdnji korisnika društvenih mreža. Zvaničnih potvrda o identitetu nastradalog lica još uvek nema.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno