Connect with us

Aktuelno

Nobelova nagrada za mir: Nominacija i za cvrčka u travi

Avatar

Published

on

Featured Video Play Icon

Audio: Anđela Đorđević i Katarina Milić; Foto: Sunčica Andrejević

Vlade Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i Kosova nominovane su za Nobelovu nagradu za mir – izvestili su mediji početkom septembra. Američki predsednik, Donald Tramp, tako je dobio drugu nominaciju za ovu nagradu, a posle, kako su pojedini ocenili, istorijskog sporazuma predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu. I dok se u javnosti polemiše šta je pozadina pojedinih neočekivanih tačaka ovog sporazuma, te da li se samo radi o Trampovoj predizbornoj kampanji pred prestojeće predsedničke izbore u Americi, građani čekaju na konkretne rezultate novog dokumenta. Ovaj dokument je, sa druge strane, samo jedan u nizu onih koji su prethodno potpisani u Briselu, koji su takođe ocenjivani kao istorijski. Ipak, nominacija za Nobelovu nagradu usledila je samo posle vašingtonskog i odluka se čeka. Šta misle građani? Da li su čuli za nominaciju? Smatraju li da su vlade zaslužile nominaciju i eventualnu nagradu? Neka su od pitanja koja smo postavili građanima Severne Mitrovice u audio anketi. Veći deo naših sagovornika nije bila spremna da razgovara o ovoj temi. Neki od njih nisu želeli uopšte da odgovaraju na pitanja, drugi su tvrdili da za ovu vest nisu čuli, a dobar deo njih i da se ne informišu o političkim dešavanjima. Oni koji su ipak želeli da razgovaraju podeljenog su mišljenja. Odgovore čitajte u nastavku.

“Niti pratim politiku, niti me zanima”

Osim odgovora “ne znam”, “nemam komentar”, “nemam pojma”, “nemoj mene”, “nemam vremena”, razlozi koje su anketirani navodili zašto nisu čuli za nominaciju su bili i sledeći:

“Ne pratim politiku, tako da nemam pojma”; “Niti slušam vesti, niti me zanima politika. Uopšte ih ne gledam, verujte mi”; “Ne volim politiku, niti volim da pričam o tome”; “Nemam tačne informacije ni šta su to tamo potpisali, pa da ja nešto o tome kažem. Jedino što sam čuo to”.

“Propaganda, strane nisu postigle ništa konkretno”

A oni koji su hteli da razgovaraju sa našom novinarskom ekipom, na pitanje da li su vlade zaslužile nominaciju, kazali su:

“Niko nije zaslužio to (nominaciju). To je propaganda pred američke izbore. Mislim da sve to nema nikakvog smisla. Mislim da je ta Nobelova nagrada za mir zadnjih godina izgubila na važnosti, jer od one preuranjene nominacije Baraka Obame, mislim da više ništa nema smisla”.

“Sve mi je jedno. Mnogo mene neko pita”.

“Čuo sam za nominovanje, s obzirom na to da može običan profesor na fakultetu da nominuje, mislim da to nije ništa specijalno, sem što je upotreba u kampanji Donalda Trampa pred izbore novembra. Da li su zaslužili, ili ne, mislim da ima dosta zaslužnijih i većih problema, nego što je na Kosovu. A da se problemi rešavaju, polako se rešavaju.”

“Naravno da ne mislim da su zaslužili. Nisu postigli ništa konkretno, tako da smatram da nisu zaslužili da budu nominovani za Nobelovu nagradu za mir.”

“Ništa ne mislim, glupost. Ma glupost. Danas možeš da nominuješ i cvrčka iz trave. Totalna glupost. Nemam komentar. Kad su ratni zločinci dobili Nobelovu nagradu posle toga ništa me više ne iznenađuje.”

“Pa ne znam sad iskreno da vam kažem, to je sve viša politika, ne znam koliko to do nas dođe šta oni rade, ne znam koliko mi uopšte znamo o čemu se tu zapravo radi. Tako da iskreno, mislim da ne, da je mir mnogo drugačije od onoga što danas pričaju.”

“Ne zaslužuju, zato što smatram da je Nobelova nagrada glupost, a još gluplje je da oni dobiju nagradu. Mira je bilo i pre njih.”

“Gde zaslužuju, za šta zaslužuju? Nobelova nagrada za mir je kompenzacija za priznavanje nezavisnog Kosova.”

“Idotluk klasičan, klasičan idiotluk. Ma kak’i crno, to je van svake pameti.”

“Oni koji su ih imenovali, oni verovatno nešto znaju. Sada naše mišljenje nije ni bitno. Prema tome, šta god da kažemo, biće smešno… Ovi što donose takve odluke, svaka im čast. Neki stručnjaci neviđeni.”

“Neviđeni. Kosovu Nobelova nagrada za mir? Ej, pa to je… Kriminal je mala reč… Mi znamo gde živimo, stvari su nama, običnom narodu, dosta jasne, kakav mir imamo. Ne bavimo se politikom, ali je i više nego jasno gde smo i šta smo. Bolje je da ne diskutujemo za sve nas. Tu smo gde smo, i tu ćemo da ostanemo i opstanemo bar za našu decu.”

Nagrada zaslužena(?)

Sa druge strane, mnogo manji broj je njihovih sugrađana koji su smatrali da nominacija jeste zaslužena, kao i nagrada, ali samo kada je u pitanju Vlada Srbije.

“Čuli smo za Srbiju. To bi bilo super, ali nemam sad neko konkretno mišljenje. Da, Srbija da. Zašto ne? Sve što je dobro i što je lepo, zaslužujemo.”

“Zаšto da ne. Mi smo hršćanski narod, sve što je lepo, veselo i treba da bude vezano za nas”

“Ja kao pratiota, mogu da kažem možda jesmo zalužili. Mi, mi. Ali oni ne, ne.”

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Fact-check it out“ koji realizuje Crno beli svet (CBS). Ovaj grant je podržan od strane ‘Programa civilnog društva za Albaniju i Kosovo‘ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Norveške i upravlja Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF) u partnerstvu sa Partneri Albanija za promene i razvoj (PA).  Sadržaj i iznesene preporuke ne predstavljaju zvaničan stav Ministarstva spoljnih poslova Norveške niti Kosovske fondacije za civilno društvo (KCSF).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno