Connect with us

Aktuelno

Nova funkcija za Branimira Stojanovića: Predsednik Privremenog organa opštine Suva Reka

Published

on

Branimir Stojanović imenovan je za predsednika Privremenog organa opštine Suva Reka, 24. decembra odlukom Valde Srbije. U nastavku sledi kratka biografija ovog predsednika privremenog organa.

“Nema malog zadatka za službu velikom srpskom rodu…”

2013. godina – Branimir Stojanović postao je gradonačelnik Gračanice u okviru kosovskog sistema, kao član Srpske liste. Preuzeo je dužnost gradonačelnika od tadašnjeg – Bojana Stojanovića.

2014. godina – imenovan je na mesto zamenika premijera Kosova u vladi Ise Mustafe, takođe kao član Srpske liste;

2015. godina – mediji su preneli da je imenovan i na mesto koordinatora Građanske inicijative Srspska lista, što se dogodilo u jeku razmirica unutar same Srpske liste na čijem je čelu tada bio Aleksandar Jablanović;

2017. godina – učestvuje na kosovskim parlamentarnim izborima kao kandidat Srpske liste, ali nije dobio poslaničko mesto, nakon čega je njegovo prisustvo u javnosti bilo znatno manje;

2018. godina – odlukom Vlade Srbije imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu privrede;

2020. godina – 29. oktobra na prvoj sednici novoformirane Vlade Srbije usvojeno je rešenje o prestanku dužosti državnog sekretara Branimira Stojanovića, zbog prestanka dužnosti ministra privrede.

Ni dva meseca kasnije, 24. decembra odlukom Vlade Srbije imenovan je za predsednika privremenog organa opštine Suva Reka.

Kao državni sekretar u Ministarstvu privrede Vlade Srbije i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je dostavio izjavu o imovini. Pogledajte izjavu o imovini Agenciji za sprečavanje korupcije Srbije i izjavu o imovini u kosovskoj Agenciji protiv korupcije

“Hvala svima na lepim rečima, mada je bila i po neka ružna koja može samo da bude motivacija, ipak neke reči imaju veću težinu od ostalih. Reči onih koji su živeli u Suvoj Reci. Onih koji nisu odustali od svojih svetinja i kuća. Nema malog zadatka za službu velikom srpskom rodu, postoje samo velike sujete malih ljudi koji ne razumeju kolika je čast i obaveza boriti se u svakom ‘rovu’ koji ti život odredi! Živela Srbija!” – poručio je Stojanović na svom Fejsbuk profilu, objaviviši istovremeno poruku podrške u vezi sa vešću o imenovanju na mesto predsednika privremenog opštinskog organa.

Poruka podrške koju je Stojanović podelio na svom Fejsbuk nalogu.

Gde je Suva Reka?

Suva Reka je grad i sedište istoimene opštine u centralnom delu Kosova u Prizrenskom podgoru. Grad je smešten na magistralnom putu Priština-Prizren, na pola puta između Štimlja i Prizrena. U neposrednoj blizini grada se nalazi selo Mušutište u kojem je do 1999. godine, prema podacima iz medija, živelo 160 srpskih porodica.

Opštini Suva Reka ima 59.722 stanovnika, od kojih su albanske nacionalnosti – 59.076, romske, egipćanske i aškalijske zajednice – 539, podaci su izveštaja Profila opština na Kosovu od 2017. godine. Koliki je broj Srba u ovoj opštini u izveštaju nije precizirano, ali se navodi da je pored građana albanske nacionalnosti i romske, aškalijske i egipćanske zajednice, “ostalih” – 58.

Prema podacima sa Internet stranice Ministarstva za zajednice i povratak, za koje se navodi da su nezvanični, 1991. godine u Suvoj Reci živelo je 3007 lica srpske nacionalnosti, podataka za 1999. nema, a 2011. – 2 lica. Trenutni podaci nisu navedeni.

Nejasna uloga i svrha privremenih organa u opštinama u kojima nema srpskog stanovništva 

Privremeni opštinski organi u deset opština na Kosovu, u okviru sistema Republike Srbije, formirani su u vreme vlade Ivice Dačića, a po raspuštanju skupština opština, iako nije zvanično potvrđeno, usled Briselskog dijaloga, odnosno održavanja kosovskih lokalnih izbora 2013. godine koji su tada, na primer, na Severu Kosova održani po prvi put. Zakon o lokalnoj samoupravi Srbije propisuje rok od dva meseca od dana raspuštanja opština za raspisivanje lokalnih izbora. Ali se to na Kosovu do danas nije dogodilo. Ustavni Sud Srbije je odluku o raspuštanju SO Đakovica, Dečani, Klina, Prizren, Uroševac, Podujevo, Glogovac, Kačanik, Štimlje i Suva Reka proglasio neustavnom.

Postojanje i finansiranje privremenih izvršnih organa u opštinama na Kosovu u kojima nema srpskog stanovništva (Kačanik, Srbica, Glogovac, Đakovica, Suva Reka, Dečani, Štimlje) Anketni odbor ocenio je u svom izveštaju od 2014. godine, nenamenskim trošenjem budžetskih sredstava.

“Nejasna je uloga i svrha finansiranja ovih organa u kojima u proseku ima po šest stalno zaposlenih koji primaju lične dohotke iz budžeta Republike Srbije,” ocenjuje se u izveštaju ovog odbora.

Privremeno sedište privremenog organa

Privremeno sedište privremenog organa opštine Suva Reka, prema dostupnim informacijama, bilo je u Leposaviću. Prema nezvaničnim informacijama sa terena do kojih smo došli, ovaj privremeni opštinski organ je i iznajmljivao prostorije u Leposaviću u kojima se više ne nalazi. Nije poznato gde se sada nalaze prostorije ovog opštinskog organa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno