Connect with us

Aktuelno

Novinari na Kosovu izloženi fizičkim, verbalnim, sajber napadima, pritiscima da se cenzurišu…

Avatar

Published

on

Mediji na Kosovu i dalje su podeljeni po etničkim linijama. Kosovski novinari i mediji izloženi su neprijateljskom okruženju koje uključuje fizičke i verbalne napade, sajber napade, pritisak da se cenzurišu i nedostatak transparentnosti u pogledu vlasništva nad medijima – jedan je od zaključaka reportera bez granica u njihovom najnovijem izveštaju o svetskom indesku slobode medija za ovu godinu. Prema ovom izveštaju Kosovo je na 78. mestu, zabeleživši pad za čak osam mesta.

“Pristup određenim informacijama često je ograničen na određenu etničku, ili političku grupu, a mediji se uglavnom fokusiraju na pitanja koja se tiču njihove nacionalnosti i pokrivaju ih isključivo sa svog stanovišta,” navode Reporteri bez granica.

Podsećaju da je “srpskim novinarima iz Srbije početkom 2021. godine uskraćen ulazak na Kosovo” s obrazloženjem da kosovske vlasti nisu prethodno upozorene.

Ističu i da su finansijski krhki mediji podložni političkom uticaju i, kao rezultat uticaja pandemije, mnoge novine su morale da prestanu da proizvode štampano izdanje.

Reporteri bez granica podsećaju i na prošlogodišnji slučaj privođenja urednice portala KoSSev, Tatjane Lazarević, navodeći da je policija koristila policijski čas kao izgovor za zadržavanje Lazarević.

Podsećaju i da je sudbina nestalih novinara, posebno onih koji su nestali ili su oteti tokom sukoba 1999. godine još uvek nije poznata.

Sa druge strane, Srbija se našla na 90. mestu, a u izveštaju se navodi da “sa neostvarenim političkim obećanjima iz prethodnih godina, Srbija je zemlja sa slabim institucijama koja je plen lažnih vesti koje šire senzacionalni mediji koje podržava vlada, zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.

Detaljnije čitajte na Internet stranici Reportera bez granica.

Podsetimo, jedan od najskorijih i najbrutalnijih napada na novinare na Kosovu zabeležen je krajem februara, kada je pretučen novinar Insajderija, Visar Duriqi. Sredinom aprila direktor Insajderija, Parim Olluri, kako je saopštilo Udruženje novinara Kosova, intervjuisan je u policiji kako bi otkrio jedan od svojih izvora.

A sloboda medija na Kosovu je nedavno ocenjena i u Izveštaju o stanju ljudskih prava na Kosovu u 2020 američkog Stejt departmenta.

Zaključno sa septembrom 2020. Udruženje novinara Kosova i medijske kuće prijavili su 18 slučajeva gde su vladini zvaničnici, poslovne interesne grupe ili verske grupe zloupotrebile slobodu štampe fizičkim napadima ili verbalnim pretnjama upućenim novinarima.

Navedeno je i da su se pojedini novinari “uzdržavali od kritičkog istraživačkog novinarstva plašeći se za svoju fizičku bezbednost i svoje radno mesto“, te da su medijske kuće sa manje finansijskih resursa su „ponekad prihvatale finansijsku podršku iz raznih izvora u zamenu za pozitivno izveštavanje ili za neobjavljivanje negativnih priča koje bi mogle da učine nažao interesima osnivača“.

Dalje, naveden je problem finansiranja usled nevoljnosti vlade da reklamira svoje programe u medijima koji su objavljivali kritične materijale o vladinim praktičnim politikama.

Pročitajte još:

Stanje ljudskih prava na Kosovu u 2020.

Nestali i ubijeni novinari na Kosovu: Dvostruke žrtve i dalje čekaju pravdu

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Fact-check it out“ koji realizuje Crno beli svet (CBS). Ovaj grant je podržan od strane ‘Programa civilnog društva za Albaniju i Kosovo‘ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Norveške i upravlja Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF) u partnerstvu sa Partneri Albanija za promene i razvoj (PA).  Sadržaj i iznesene preporuke ne predstavljaju zvaničan stav Ministarstva spoljnih poslova Norveške niti Kosovske fondacije za civilno društvo (KCSF).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno