Connect with us

Aktuelno

Obrazovanje na nevećinskim jezicima na Kosovu: Potrebe, izazovi, specifičnosti

Avatar

Published

on

Osnovna škola u Crkvenoj Vodici kod Obilića funkcioniše po sistemu smena, odnosno đaci srpske nacionalnosti u školi su tokom prepodnevne smene i rade po programu Republike Srbije. Posle podne u istim prostorijama nastavu imaju deca albanske nacionalnosti i rade po kosovskom sistemu. Direktori dve škole na isti način koriste kancelariju.

Na Univerzitetu u Prizrenu (UPZ) nastava se izvodi na tri jezika – albanskom, bosanskom i turskom. Čitav je niz problema sa kojima se susreće ova institucija usled kriterijuma koje mora da ispuni, a koji su propisani kosovskim zakonima.

Koji su još izazovi sa kojima se susreću obrazovne institucije koje izvode nastavu na srpskom, bošnjačkom, goranskom, turskom i drugim nevećinskim jezicima na Kosovu? Koliko đaka/studenata imaju ovakve obrazovne institucije? Na ova i druga pitanja odgovarali su direktor škole u Crkvenoj Vodici, Igor Marković i prorektor za međunarodnu saradnju UPZ-a, Sadik Idrizi.

“Mi jesmo i služimo kao primer kako dve zajednice mogu zajedno da rade i da je suživot na ovim prostorima moguć,” kazao je Marković, uputivši istovremeno poziv da se pomogne u obezbeđivanju boljih uslova za izvođenje nastave.

“Bošnjačka zajednica ima problema sa planovima i programima… Na univerzitetu je glavni problem što je većina profesora doktorske studije završila u Srbiji, a još ne može da se izvrši nostrifikacija diploma,” naveo je Sadiku između ostalog.

Pogledajte video.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno