Connect with us

Članci

Poplave širom Kosova dovode do smetnji i evakuacije

Avatar

Published

on

Izvor: Prishtina Insight (Tekst je izvorno preveden sa albanskog i nije lektorisan)

Nakon obilnih kišnih i snežnih padavina tokom vikenda, gradovi i sela širom Kosova pogođeni su poplavama, a timovi za vanredne situacije i Kosovske bezbednosne snage raspoređeni su da pomognu pogođenim građanima.

Obilne kišne i snežne padavine tokom vikenda prouzrokovali su smetnje širom zemlje, a mnogi gradovi i sela su se suočili sa haosom koji su izazvale poplave u ponedeljak ujutro.

U Kosovu Polju put koji povezuje opštinu sa Prištinom bio je pod vodom, a poplava je nanela štetu trgovinama, automobilima i stambenim zgradama. Spasilački timovi raspoređeni su u ponedeljak ujutru kako bi evakuisali stanovnike iz pogođenih zgrada u opštini

U Glogovcu na centralnom Kosovu, BIRN je izvestio da su se građani nakon poplava suočili sa nestankom struje i nedostatkom vode za piće. U međuvremenu  poplave na istoku Kosova  dovele su do prekida u snabdevanju vodom iz rezervoara Prilepnica jer je tretman vode onemogućen.

U saopštenju za štampu u ponedeljak ujutro, vršilac dužnosti premijera Avdulah Hoti izjavio je da je vlada spremna da odgovori na poplave. Hoti je dodao da je u stalnom kontaktu sa Agencijom za upravljanje vanrednim situacijama, Kosovskim bezbednosnim snagama, KBS-om i KFOR-om, koji su svi izrazili spremnost da ukoliko je potrebno intervenišu.

Ejup Maćedonci iz Odeljenja za vanredne situacije KBS-a rekao je u ponedeljak za BIRN da su hitni timovi KBS-a već raspoređeni za operativne aktivnosti na terenu.

„U Glogovcu smo spasili tri osobe u blizini reke Crni kamen“, rekao je. „Zapadni deo Kosova je najviše pogođen: Đakovica, Klina i Mališevo, a zapravo su dve hidro-meteorološke prognoze predviđale da će u tim područjima biti poplava.“

U petak, u velikoj poplavi na zapadu Kosova, KBS je evakuisao 70 osoba iz sela Brekoč kod Đakovice, dok je u opštini Klina put odnesen nakon obilnih kiša.

Pišući za BIRN u subotu, Nora Simitčiu, kosovska ekološkinja, za obim štete okrivila je kosovske institucije zbog nepripremljenosti.

„Vlada, opštine, ekolozi i urbanisti moraju hitno da sarađuju u stvaranju infrastrukture koja sprečava urbane poplave i izbegava posledice koje mogu biti dugoročne, a ponekad čak i nepovratne“, rekla je ona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno