Connect with us

Istraživanja

Povlačenje sa “crvenih linija” koje je prouzrokovalo kašnjenje u formiranju Vlade

Avatar

Published

on

Članak je preveden sa albanskog i nije lektorisan

Uredio Visar Prebreza, piše Arta Sopi

Izjava

Isa Mustafa: DSK predlaže kandidata za predsednika.

Albin Kurti: Ne možemo se vratiti ni na pre 26. decembra … Imamo predsedavajućeg i predsedništvo Skupštine Republike, koji su dobili otvorene, slobodne i demokratske glasove. Sada moramo preduzeti korake napred, a ne nazad

Isa Mustafa i Albin Kurti

Ocena

PROMENjEN STAV

Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje su odustali svojih početnih zahteva u vezi predsedavajućeg i predsednika. Ova odustajanja su otvorila put za formiranje vlade, međutim betoniranje iza ovih stavova je prouzrokovalo kašnjenje u formiranju vlade od 26. decembra, kada je izabran predsedavajući Skupštine Kosova i otvoren put za izbor vlade.

Članak

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova su postavili crvene linije tokom pregovora o sklapanju koalicije za formiranja nove vlade. Ove crvene linije su prouzrokovale kašnjenje u formiranju Vlade. Međutim, obe strane su se povukle sa betoniranih stavova o dve visoke državne funkcije: predsednika i predsedavajućeg Skupštine.

Tokom predizborne kampanje kandidatkinja DSK za premijera, Vjosa Osmani, je izjavila da funkcija predsednika, koju trenutno drži Hashim Thaçi neće biti deo koalicionih sporazuma sa Pokretom Samoopredeljenje.

“Dugo sam insistirala na tome da pitanje izbora predsednika ne bude deo političkog trgovanja. Dakle, definitivno ćemo kao prva stranka uložiti, u stvari i tokom pregovora o predizbornoj koaliciji uvek smo insistirali da položaj predsednika ne bude deo podele pozicija u koaliciji, već da imamo nekakav preliminarni dogovor da imamo konsensualnog kandidata”, rekla je Osmanijeva.

  1. novembra, u emisiji Život na Kosovu predsednik DSK Isa Mustafa je izjavio da se treba diskutovati i o zahtevu za predsednika.

“Mislim da je vreme za pregovore za funkciju predsednika i za sva druga pitanja koja će se dogoditi tokom 4 godine”, rekao je Mustafa.

Dok je upravo na dan kada je Konjufca izabran za predsedavajućeg, 26. decembra, DSK pristala da bude u opoziciji, ali nije prihvatila da se odrekne od zahteva za mesto predsednika.

“I dalje smo zainteresovani i posvećeni da zemlji ponudimo rešenje u ovim trenucima. DSK se složila da vlada bude proporcionalno podeljena na 5 ministarstava za DSK i 5 za PSO. Mi nikada nismo postavili pitanje premijera. Dok prvi zamenik premijera i predsedavajući Skupštine trebaju da pripadnu DSK. DSK predlaže kandidata za predsednika koji predlaže sve ustavne uslove i kriterijume “, rekao je Mustafa.

Međutim, DSK se povukla sa te pozicije, nakon što je Glauk Konjufca izabran na funkciju predsedavajućeg Skupštine Kosova.

Stranka Isa Mustafe je tražila prvog zamenika premijera, po 5 ministara, a predložili su i novu formulu za mesto predsedavajućeg Skupštine Kosova i predsednika zemlje.

“DSK će imati predsedavajućeg Skupštine do izbora predsednika, zatim će predsedavajući skupštine preći PSO”, stoji u pismu koje je DSK predao na adresu Albina Kurtija.

Međutim, DSK i PSO su potpisali koalicioni sporazum u kojem se pitanje predsednika Kosova uopšte ne spominje. Ostavljeno je da se o ovoj funkciji diskutuje posle godinu dana, kada istekne mandat sadašnjeg predsednika Hashima Thaçija.

Tokom razgovora i Samoopredeljenje se je betoniralo iza pozicije da se Glauk Konjufca, izabran za predsedavajućeg Skupštine na konstitutivnoj sednici 26. decembra, neće povući da bi ustupio mesto Vjosi Osmani.

DSK je tražila mesto predsedavajućeg Skupštine, dok je Samoopredeljenje, na čelu sa Albinom Kurtijem, izjavljivalo da nema povratka nakon tog datuma.

Predsednik PSO, sada premijer Kosova, Albin Kurti 6. januara ove godine je rekao da nema povratka nakon 26. decembra.

“Ne možemo se vratiti ni pre 26. decembra, niti pre 6. oktobra, niti pre 4. septembra, šta da radimo sada. Skupština je konstituisana, hvala Bogu konstituisana je, nismo imali odlaganja kao u 2017. Imamo predsedavajućeg i predsedništvo Skupštine Republike, koji su dobili otvorene, slobodne i demokratske glasove. Sada moramo preduzeti korake napred, a ne nazad”, rekao je Kurti.

Liburn Aliu, poslanik PSO, takođe se izrazio protiv povlačenja Konjufce sa mesta predsedavajućeg.

U emisiji Rubikon na KTV-u, 15. januara, Aliu je rekao da povlačenje Konjufce predstavlja ‘vređanje Skupštine’.

“Ako se traži da dve osobe arbitrarno sednu za stolom, možda čak kao dva diktatora koji čim sedu za stolom, da jednu odluku Skupštine, prvu odluku Skupštine Republike Kosovo, razreše na ovaj način, to je uvreda i za instituciju“, rekao je on tom prilikom.

Zamenica predsedavajućeg, Arberie Nagavci, je 16. januara takođe izjavila da nema promena na mestu predsedavajućeg.

“Ne možemo bez ikakvog razloga tražiti povratak jer to ne garantuje da ćemo uspešno nastaviti dalje”, rekla je ona u emisiji Interaktiv na KTV.

A novoizabrana ministarka pravde, Albulena Haxhiu, je 28. januara, nakon sastanka između PSO i DSK, izjavila da ne odustaju od mesta predsedavajućeg i da je takav zahtev neprihvatljiv.

“Ne postoji sporazum upravo zbog insistiranja DSK da se vrati na pre 26. decembra. To je za nas neprihvatljivo. Upoznali smo QUINT sa našim stavovima. Smatrali smo razumnim da se sa njima sretnemo zajedno kako bismo im izneli jasnu sliku gde se danas nalazimo. Ne mogu reći da su sastanci završeni, jer imamo nedelju dana na raspolaganju da finalizujemo sporazum. Ne možemo garantovati da će to biti učinjeno, ali ću garantovati posvećenost PSO da radi u tom pravcu”, rekla je ona.

Međutim, Konjufca je 3. januara izabran za ministra spoljnih poslova, dok je Vjosa Osmani iz DSK izabrana za predsedavajuću Skupštine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno