Connect with us

Aktuelno

Pravo na imovinu: Dve decenije borbe za vlasništvo nad uzurpiranim stanom

Avatar

Published

on

Featured Video Play Icon

Branislav Marković je stan u južnom delu Kosovske Mitrovice, kao radnik Trepče, otkupio 1993. godine. Napustio ga je 1999. po završetku bombardovanja.

„Tada su sve nas isterali iz zgrade i morao sam i ja da napustim sa familijom“, kaže on.

Nakon što je prinudno napustio stan, u njega se protivpravno uselila K.S.

„To je sve trajalo, tužilo se, do 2006. godine. Dobio sam presudu u moju korist, preko Habitata“, ističe Marković.

K.S. je potom uložila žalbu na presudu, ali je Marković ponovo, 2007. godine, posredstvom Habitata, dobio presudu u svoju korist i rešenje o uručenju ključeva.

Uprkos tome, K.S. Markovićev stan protivpravno izdaje trećem licu (Š.I.), koje je prestalo da joj plaća kiriju nakon kontakta sa Markovićem i obećanja da će nekretninu i kupiti od Markovića.

Međutim, K.S. podnosi tužbu protiv I.Š. zbog neplaćanja kirije, Marković veruje uz falsifikovane papire o posedovanju stana, nakon čega je Š.I. 2015. izbačen iz stana.

Iako Marković poseduje ugovor o otkupu nekretnine, kao i posedovni list i iz katastra u Južnoj Mitrovici, u sudskom postupku koji je pokrenula K.S. Marković se nigde ne pominje.

Maja ove godine predao je slučaj Osnovnom sudu u opštini Severna Mitrovica.

„Oni meni odgovaraju, treba da se čeka, još nisu počeli da rešavaju stambena pitanja nikome. Sad treba ja da čekam još dvadeset godina, a dvadeset već prošlo. Da li ću da živim još toliko?“, pita se.

Bez obzira što poseduje sva originalna dokumenta, Marković na pravdu čeka 21 godinu. Stan se nalazi na 50 metara od glavnog mitrovičkog mosta:

„Evo ga, odavde nema 50 metara. Stalno dođem do mosta, gledam onamo, ali džabe, ne mogu da odem.“

Pogledajte još: Pravo na imovinu: Zorica Arsić čeka 10 godina

Video materijal je primpremljen u okviru projekta “Pravo na imovinu?!” koji sprovodi Crno beli svet, a koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno