Connect with us

Istraživanja

Prva laž koalicije PSO-DSK

Avatar

Published

on

Članak je preveden sa albanskog jezika i nije lektorisan

Uredio Naser Sertolli, piše Arta Sopi

Izjava

“Dogovorili smo se da ćemo u sledećoj vladi imati ukupno 15 ministara, imaćemo dva zamenika premijera i biće otprilike 33 zamenika ministara. Dakle, od 21 ministra, koliko smo imali u prethodnoj vladi, sada ćemo imati samo 15, a od 80 zamenika ministara svešćemo na otprilike 33“.

Predsednik Pokreta Samoopredeljenja, Albin Kurti

Ocena

BEZOČNA LAŽ

Obe stranke koje su formirale vladajuću koaliciju, SPO i DSK, su neprekidno izjavljivale da će broj ministarstava u njihovoj vladi biti 12. Takve izjave dali su i predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Albin Kurti, i poslanici DSK, Lumir Abdixhiku i Abdullah Hoti. Međutim, sada, u već potpisanom sporazumu vladajuće koalicije ove dve stranke su se složile da će sledeća vlada imati 15 ministara.

Članak

Danas su Pokret Samoopredeljenje (PSO) i Demokratski savez Kosova (DSK) sklopili koalicioni sporazum, pri tome najavivši da broj ministarstava neće biti 12 kako je obećano, već će biti 15.

Na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja koalicionog sporazuma, kandidat za premijera, Albin Kurti, rekao je da će nova vlada imati 15 ministara, dva potpredsednika vlade i 33 zamenika ministara.

“Dogovorili smo se da ćemo u sledećoj vladi imati ukupno 15 ministara, imaćemo dva zamenika premijera i biće otprilike 33 zamenika ministara. Dakle, od 21 ministra, koliko smo imali u prethodnoj vladi, sada ćemo imati samo 15, a od 80 zamenika ministara svešćemo samo na otprilike 33“, rekao je Kurti.

Od 15 ministarstava, 6 će pripasti Pokretu Samoopredeljenje, 6 DSK, a tri ostala će pripasti nevećinskim zajednicama.

Obe ove stranke su od početka predizborne kampanje pa sve do usaglašavanja programa njihove vlade izjavljivale da će broj ministarstava biti 12, pri čemu će PSO i DSK imati po 5 ministarstava, a dva za manjine.

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Albin Kurti, je u emisiji Život na Kosovu u “Stvarnoj debati”, 26. septembra 2019, predstavio svoj plan vlade, izjavljujući da će vlada na čelu sa njim smanjiti broj ministarstava sa 21, koliko ih je sada, na 12.

“Zamislite ovu situaciju, ako dodam samo još dvoje ljudi (pokazujući prstom na deseto članu ekipu, to je zapravo moja vlada, i moja vlada će imati samo 12 ministarstava., rekao je tada Albin Kurti.

Takođe, nakon jednog sastanka sa kandidatkinjom DSK za premijera i predsednikom DSK, Isom Mustafom, predsednik PSO, Albin Kurti, dao je isto obećanje.

“Dogovorili smo se da smanjimo ministarstva sa 21 koliko ih je bilo u postojećoj lošoj vlasti i svedemo negde na 12. Kao i da ne bude više od trećine zamenika ministara iz loše vlasti u prethodne dve godine i ne bude ih oko 80 već jedna trećina broja koji smo imali. Takođe smo se složili da 30 odsto ministara i zamenika ministara treba da budu žene u okviru naših napora za rodnu ravnopravnost“, rekao je tada Albin Kurti.

Dok su Pokret Samoopredeljenje nakon sastanka održanog sa DSK, 30. novembra, objavili zajedničko saopštenje obavezujući se na 12 ministarstava.

“Na ovom sastanku je 100% zaključena harmonizacija vladinog programa, usaglašavajući se o svim otvorenim pitanjima. Iz dva različita modela kabineta vlade sa 12 ministarstava, koje su ponudile radne ekipe naša dva subjekta, Kurti i Mustafa su izabrali prvi model. U budućnosti će biti izabrane odgovornosti u zajedničkoj vladi, o čemu su razjašnjene pozicije i zahtevi “, stajalo je na postu Pokreta Samoopredeljenje na Facebooku.

Predsednik PSO je i u jednom od javnih obraćanja ponovio svoje obećanje smanjenja broja ministarstava.

“Kao novi premijer Republike Kosovo imaću 12 ministara u vladinom kabinetu, ove razgovore ću imati direktno sa predsednikom DSK, Isom Mustafom. Do danas smo u potpunosti uskladili vladin program”, rekao je Albin Kurti 2. decembra.

I zvaničnici Demokratskog saveza Kosova su izjavljivali da će Kurtijeva vlada imati 12 ministara.

  1. septembra, u emisiji Život na Kosovu, u “Stvarnoj debati”, poslanik DSK, Lumir Abdixhiku, koji je predstavio plan za ekonomski razvoj, izjavio je da je veliki broj ministarstava trošak po budžet i da će ih stoga smanjiti.

“Poslednje dve godine predstavljaju teško ekonomsko urušavanje i uz veliku cenu već puno godina. Samo u poslednjoj godini javni dug je povećan za 100 miliona evra. Mi smo predvideli smanjenje Vlade sa 21 ministarstva na 12 ministarstava, samo 12 ministarstava i nijedno više. “Dva zamenika ministra po ministarstvu, zatim smanjenje agencija ili njihovo objedinjavanje unutar jednog ministarstva”, rekao je Abdixhiku.

Nakon mesec dana, 29. oktobra, sličnu izjavu dao je i Avdullah Hoti, koji je u postu na Facebooku rekao da će tako uštedeti milione.

“Do sada smo se dogovorili o veličini i organizovanju Vlade, koja će imati samo 12 ministarstava čime će se uštedeti milioni evra i povećati efikasnost upravljanja. Detaljno smo razgovarali o programu ekonomskog razvoja i zapošljavanja i dogovorili o većini pitanja”, napisao je Hoti na Facebooku.

Pored obećanja koja su ove dve stranke dale, da će njihovu vladu činiti 12 ministarstava, oba kandidata za premijera, Albin Kurti i Vjosa Osmani, potpisala su 7 obećanja D+ za dobro upravljanje.

Jedno od ovih 7 obećanja je bilo će „Vlada biti ograničena na 15 ministarstava, sa najviše dva zamenika ministra po ministarstvu“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno