Connect with us

Aktuelno

Rezultati izbora na Kosovu – frustracije građana zbog političkog establišmenta, jasan mandat za promenu

Published

on

Apsolutni ppobednik tek održanih parlamentarnih izbora na Kosovu je svakako pokret Samoopredeljenje. Prema još uvek preliminarnim rezultatima, ovaj pokret osvojio je gotovo 50 odsto glasova. Srpska lista je, sada već standardno, najveći broj glasova imala u srpskim sredinama. Ipak, iza Samoopredeljenja su ostale partije koje su 20 godina unazad bile u vrhu vlasti – Demokratska partija Kosova, Demokratska liga Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, dok NISMA Fatmira Ljimaja nema cenzus za ulazak u kosovsku skupštinu.

Ramadan (Dan) Ilazi, viši istraživač u Kosovskom centru za bezbednosne studije (KCSS), za Crno beli svet ocenjuje da rezultati nedeljnih izbora nisu iznenađenje.

“Ovi rezultati su manifestacija višegodišnje frustracije među stanovnicima Kosova zbog političkog establišmenta. Ogromna podrška Samoopredeljenju jasan je mandat za promenu upravljanja zemljom, kao i potencijal za prelazak u novo doba političke kulture koja bi dovela do više prilika za mlađe lidere. Ostaje da se vidi da li će se takva tranzicija zaista dogoditi,” objašnjava on.

Ocenjuje da su rezultati takođe proizveli potrebnu stabilnost i predvidljivost za vladu, podsećajući da je Kosovo izgubilo važno vreme sa brojnim prethodno održanim izborima.

Sa druge strane, njegova briga je, ističe, povećani populizam na izborima i nerealna očekivanja koja su stvorena.

“Važno je da sledeća vlada efikasno upravlja takvim očekivanjima i govori istinu građanima,” zaključuje.

Iljazi posebno ističe da su izbori u nedelju bili sjajan prikaz demokratije na Kosovu.

“Treba pozdraviti organizaciju izbora, kao i učešće i ponašanje građana. Sve uključene političke stranke takođe su pokazale političku zrelost. To su važni elementi koje treba napomenuti, jer su ključni pokazatelji demokratije,” dodaje. Osim što su, kako Iljazi ocenjuje da “ono što smo videli da se na Kosovu dogodilo u nedelju, nezamislivo je da se dogodi negde drugde u regionu”.

Promena političkog okruženja

S obzirom na rezultate, postavlja se pitanje da li oni označavaju i preokret kada je u pitanju politički milje na Kosovu.

Iljazi veruje da se radi o promeni političkog okruženja. Birači su, kaže, odbacili zastarele pojmove i političke parole, ali istovremeno nije siguran da “političke stranke koje će formirati sledeću opoziciju zaista čuju ove poruke od građana”.

“Ono što je još važnije je da izbori od nedelje takođe mogu potencijalno da promene način na koji građani vide državu i njene institucije. Nadam se da će sledeća vlada uspeti da poveća poverenje građana u javne institucije i proces donošenja odluka. To bi bilo neophodno za sprovođenje dalekosežnih reformi, kao i za preduzimanje pravih koraka kada je reč o nedovršenim poslovima na zapadnom Balkanu, posebno u odnosu na Srbiju,” objašnjava.

Prvi put da jedna stranka može da formira većinu bez Srpske liste

Iljazi dodaje i da je ovo prvi put da jedna politička stranka može da formira većinu bez zavisnosti od glasova Srpske liste:

“Što će biti veoma zanimljivo videti kako će se to odigrati u ukupnom kontekstu odnosa sa Beogradom.”

Dijalog: Napredak i politički

Upravo će tema buduće vlade i skupštine zasigurno biti odnos Beograda i Prištine, odnosn dijalog. Iljazi na pitanje o rezultatima izbora u pogledu budućnosti dijaloga kaže da bi prvo trebalo dati vremena novoj vladi da se formira i da izvrši pregled postojeće situacije.

“Po nekim pitanjima koja se tiču dijaloga normalizacije (odnosa), posebno u vezi sa uspostavljanjem Asocijacije/Zajednice srpskih opština, neke informacije koje su predstavljene građanima nisu bile tačne. Politička kampanja stvorila je utisak da je uspostavljanje A/ZSO opcija za Kosovo, a to jednostavno nije tačno. Postoji presuda Ustavnog suda i međunarodni sporazum usvojen sa 2/3 glasova u Skupštini Kosova koji zahteva uspostavljanje A/ZSO,” objašnjava ovaj analitičar.

Međutim, dodaje i da je napredak u ovom kontekstu i politički, te da će od Brisela i Beograda zavisiti i kako će se proces dalje kretati.

“Nije realno da Brisel očekuje od Kosova punu saradnju u ključnim pitanjima bez napretka u liberalizaciji viza,” kaže Iljazi.

Od vitalne važnosti da sledeći kosovski predsednik ima legitimetet u očima građan

Osim parlamentarnih izbora još jedni svojevrsni izbori bi trebalo da se održe, ali samo u budućoj Skupštini. Sledi izbor Predsedniika Kosova. Ukoliko se u skupštini ne izabere novi predsednik, slede novi izbori.

Iljazi ističe da je na osnovu rezultata izbora u nedelju, mandat Samoopredeljenja nadmoćan u odnosu na druge stranke i da zato smatra da druge stranke imaju obavezu da ostanu u ‘sobi’ i obezbede neophodan kvorum kada Skupština glasa za sledećeg predsednika.

“Nadam se samo da pojedinci koji su dobili ogromnu podršku građana za mesto predsednika nisu zanemareni u potencijalnim koalicionim igrama sa kandidatima koji su dobili vrlo malu podršku. Od vitalne je važnosti da sledeći predsednik ima legitimitet u očima građana. Formule za zaobilaženje građana će, što je jasno iz nedeljnih izbora, potkopati dostignuća od nedelje,” zaključuje on.

Šta o poslednjim izborinim rezultatima kaže novinarka i analitičarka, Milica Andrić-Rakić, čitajte u tekstu ovde.

Tekst je nastao u okviru projekta „Fact-check it out“ koji realizuje Crno beli svet (CBS). Ovaj grant je podržan od strane ‘Programa civilnog društva za Albaniju i Kosovo‘ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Norveške i upravlja Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF) u partnerstvu sa Partneri Albanija za promene i razvoj (PA). 

Sadržaj i iznesene preporuke ne predstavljaju zvaničan stav Ministarstva spoljnih poslova Norveške niti Kosovske fondacije za civilno društvo (KCSF).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno