Connect with us

Aktuelno

RTK i seksističko etiketiranje službenice UNMIK-a

Milica Radovanovic

Published

on

Radio televizija Kosova (RTK) „razotkrila je lepu ali opasnu“ špijunku na Kosovu. Potkrepljenje za takve tvrdnje bila su „saznanja bezbednosnih službi“, izjave „eksperata za bezbednost“, i „ekskluzivni dokazi“ sa Fejsbuka. I dok kosovske institucije ne preduzimaju nikakve akcije u vezi sa ovim „otkrićem špijunaže“, to RTK ne sprečava da deli privatne fotografije i detalje iz života službenice UN misije na Kosovu, označavajući je špijunkom i pretnjom po Kosovo.

RTK je sa etiketiranjem službenice UNMIK-a, započela marta 2019. godine tekstom „Lepe ali opasne ruske špijunke“.

Ovom tekstu prethodio je navodni slučaj krađe u koji su bili umešani službenica UNMIK-a i njen suprug, koji su bili privedeni u policijsku stanicu i nakon toga pušteni. Ovaj slučaj dao je povoda pojedinim kosovskim medijima za spekulacije da je reč o špijunaži, a među njima i Radio televiziji Kosova.

„Tajne službe imaju mnoge žene u svojim redovima. Pored svog rada za nacionalne interese, one treba da budu vešte i mudre. Međutim, Rusi imaju i dodatni kriterijum: njihovi tajne agentkinje moraju da budu lepe takođe“, glasio je članak RTK objavljen marta 2019. godine.

RTK dalje u tekstu navodi da je za Rusiju „karakteristično zapošljavanje lepih špijunki“, kako bi bile „lakše prihvaćene u društvo u koje su se infiltrirale“.

„Slučaj Jane Minočkine, koja ima široku mrežu albanskih saradnika na Kosovu i u Albaniji, najbolja je ilustracija za to“- navodi RTK.

Dokazi koje je RTK pružila za ovakve tvrdnje bili su navodni „podaci bezbednosnih institucija“ i izjava „eksperta za bezbednost“ koji je želeo da ostane anoniman, a koji je između ostalog objasnio da su „izgled, dostojanstveno držanje i lepota“ tajnih agenata samo „mamac za brže informisanje“.RTK i „stručnjaci za bezbednost“

RTK je i 2020. godine na sličan način širila dezinformacije, nepotkrepljenim tvrdnjama, između ostalog pozivajući se i na izjave navodnih stručnjaka za bezbednost. Tako je aprila 2020. objavila vest da se „srpska crkva u Prištini bori protiv COVID19 neproverenom ruskom metodom“. Zvonjavu zvona u pravoslavnoj crkvi u Prištini, „bezbednosni ekspert“ Agim Musliu ocenio je kao „primitivni ruski metod i provokativan trend“ i to povezao sa srpskim i ruskim obaveštajnim službama.

Mesec dana kasnije, javni servis je preneo još jednu dezinformaciju, tvrdeći da je plaćenik koji je ubijen u Libiji zapravo Srbin sa Kosova. Vodeći se neproverenim informacijama sa Tvitera, RTK je naveo i to da je reč o licu koje je učestvovalo u sukobima na Kosovu 1999. godine objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama.

„Bezbednosni ekspert“, Agim Musliu ukazao je tom prilikom da “slike na društvenim mrežama jasno potvrđuju da je srpski plaćenik ubijen u Libiji, isti kao na slici kada je bio na služenje vojnog roka u bivšoj Jugoslaviji i ostale iz rata na Kosovu“.

Isto tako, javni servis je objavio i dezinformaciju o „nultom pacijentu“ zaraženom korona virusom u opštinama na Severu Kosova, tvrdeći da je reč o službeniku UNMIK-a, ruskog porekla, a pozivajući se na neimenovane izvore.Međutim, dve godine kasnije, RTK je ponovo „oživela“ ovu priču, objavljivanjem prvog dela „dokumentarca“ pod nazivom „Virussia“, koji se bavi ruskom špijunažom na Zapadnom Balkanu. I ovog puta, službenica UNMIK-a označena je kao špijunka, bez ikakvih kredibilnih dokaza koji bi potkrepili te navode.

„Mediji na Balkanu često su izveštavali o ruskoj špijunskoj aktivnosti i njenoj tendenciji da izazove nemire. Jedini slučaj koji uključuje ženu ruske špijunaže je Jana Minočkina. Ovaj slučaj ima još jednu specifičnost. Ruska lepotica, kako je nazivaju mediji, uprkos otkrivanju nastavila je da radi u međunarodnim organizacijama na Kosovu, u Albaniji i u Srbiji“ – navodi se u „dokumentarcu“ RTK.

RTK navodi da je mediji nazivaju „ruskom lepoticom“, iako je upravo RTK ta koja ju je tim terminom prva nazvala marta 2019. Pored toga, RTK ukazuje da je „slučaj Jane Minočkine jedini slučaj koji uključuje ženu ruske špijunaže“, zaboravljajući da je u tekstu iz 2019. još jedna ruska državljanka upravo od strane RTK optužena za špijunažu na Kosovu.

Pored toga RTK iznosi optužbe i na račun UNMIK-a, navodeći da je korišten od strane ruske obaveštajne agencije kao pokriće, ponovo, bez pružanja kredibilnih dokaza za takve tvrdnje.

U međuvremenu, samo par dana nakon objavljivanja  „dokumentarca“, RTK je „uspela da obezbedi novi dokaz“ o „vezama sa ruskim državnim strukturama“ službenice UNMIK-a.

„Novi dokaz“ za ove tvrdnje je da se ona na jednom videu vidi kako skače padobranom  iz „ruskog vojnog aviona“.

Reč je o video klipu koji je sama Minočkina 2011. godine objavila na svom Fejsbuk profilu uz opis „Moj prvi skok padobranom“.

U ovom tekstu RTK pozivajući se na sopstveni dokumentarac tvrdi da Minočkina koristi UNMIK da „uspostavi nove veze u korist Rusije“.

I pored očiglednih kršenja novinarskog kodeksa, RTK najavljuje objavljivanje u narednim mesecima novih delova „dokumentarca Virussia“.

Tekst je nastao u okviru projekta „Fact-check it out“ koji realizuje Crno beli svet (CBS). Ovaj grant je podržan od strane ‘Programa civilnog društva za Albaniju i Kosovo‘ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Norveške i upravlja Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF) u partnerstvu sa Partneri Albanija za promene i razvoj (PA). Sadržaj i iznesene preporuke ne predstavljaju zvaničan stav Ministarstva spoljnih poslova Norveške niti Kosovske fondacije za civilno društvo (KCSF).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno