Connect with us

Video

Stanje u medijima na Severu Kosova: Izveštavanje, izazovi, rezultati

Avatar

Published

on

Na Severu Kosova izveštava više desetina lokalnih medija – štampanih, internet portala, TV i radio stanica. Šta nedostaje lokalnim medijima, kakava je opšta medijska slika, koji su izazovi modernog novinarsta, kako se ovi mediji bore sa lažnim vestima, te da li bi trebalo da objavljuju saopštenja političara koja nisu nužno korektna – na ova pitanja odgovarale su urednica KoSSev portala, Tatjana Lazarević, urednica CBS-a, Sanja Sovrlić i novinarka Radija Kontakt plus, Jelena Marković.

Retko ima sveobuhvatnih izvora i potpunih informacija, ocenjuje Lazarević, odgovarajući na pitanje ima li mnogo lažnih vesti.

“Nama je jako važno da nemamo restrikcije prema izvorima informisanja sve dok se radi o relevatnim i kredibilnim izvorima, čak i ako znamo da je u pitanju lažna inforamcija. To ne znači da ćemo biti restriktivini prema njoj, umemo i takve informacije da objavimo, ali tako što je demaskiramo stavljanjem u tačan konktekst,” objašnjava ona.

Tumečanje informacije – vidi kao jedan od načina borbe protiv lažnih vesti, dodajući da je za to potrebna i “pomoć konzumenata vesti koji takav sadržaj umeju da pročitaju”.

Urednica CBS-a na pitanje o tome da li prenositi politički nekorektna saopštenja i izjave, kaže da javnost treba da zna da postoji takav rečnik i da postoje takva gotovo vulgarna saopštenja.

“Ono što smo mi u par navrata uradili jeste da smo kroz naše radove ukazali na to da su objavljena takva saopštenja, ali i da to nije rečnik koji je primeren. Tim rečnikom je crtana meta određenim ljudima, političkim neistomišljenicima, medijima ili onima koji uopšte slobodno misle. Mislim da je to jedan od načina, a kako ne bi ostalo neizrečeno u javnosti da su neki ljudi crtali mete i nisu snosili posledice za to,” pojašnjava.

“Postoji odgovornost svih, u prvom redu onih koji šalju takve sadržaje sa ciljem da ih mediji objave,” ocenjuje Jelena Marković.

“Kao i kod lažnih informacije, trebalo bi biti pažljiv prilikom objavljivanja takvih sadržaja. Kontakt plus zagovara politiku da takve sadržaje ne objavljuje. Izuzetno jake političke poruke praktikujemo da prenosimo tokom predizobrnih kampanja,” dodaje ona.

O lokalnim medijima

Lokalnim medijima nedostaje više radne discipline, ocenjuje Tatjana Lazarević:

“Da je posao ispred svega i da svest da su deo javnosti i da kao informativni deo javnosti imaju odgovornost da pomere granicu i rade isključivo u interesu javnosti. Ja verujem da svi lokalni mediji rade tako, da ne idu na uštrb javnosti, ali smatram da u tom poslu moraju da pokažu znatno viši stepen discipline, samoodricanja, a znatno niži stepen samocenzure.”

Teško je kritikovati lokalne medije s obzirom na njihove male kapacitete, malobrojne redakcije i rezultate koje imaju, navodi urednica CBS-a.

“Mislim da smo ponekad te ljude (političare) koje sam spomenula – da ih vrlo često zaboravljamo i da bi trebalo mnogo češće da ih se setimo i radimo priče baš o njima,” dodaje ona.

Lokalnim medijima godinama unazad nedostaje ono što se odnosi na njihov prefiks – lokalni, kaže Jelena Marković:

“Znači, nedostaju im lokalne teme, lokalne informacije, suviše se bave nacionalnim pitanjima, visokom politikom, ono što možda ne bi trebalo da rade u zavisnosti od toga koji im je fokus rada. Mislim da bi trebalo ukoliko su lokalni mediji da se fokusiraju na teme od lokalnog značaja i od interesa za publiku kojoj se obraćaju.”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno