Connect with us

Članci

State of art ili umetnost obećavanja univerzitetske zgrade u Mitrovici

Published

on

Nova zgrada univerziteta u Severnoj Mitrovici, 7 miliona evra, malo mesto, velike stvari. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, 26. februara saopštio je da će Mitrovica dobiti dugo očekivani objekat, što će biti i jedan od konkretnih projekata na Kosovu. Ovo je druga po redu najava o izgradnji ove zgrade. Prvobitna je iz 2017. godine. Projekat je, međutim, otkazan, a novac iz evropskih fondova vraćen.

Prva najava o izgradnji univerzitetske zgrade u javnost je stigla 2016. godine.

Dvanaestog oktobra 2016. idejni projekat nove zgrade Univerziteta predstavljen je tadašnjem gradonačelniku Severne Mitrovice, Goranu Rakiću, u čijem je inače prisustvu srpski predsednik najavio izgrandju zgrade univerziteta.

Saopšteno je tada iz lokalne samouprave da je izgradnja planirana na lokaciji stare škole “Branko Radičević”, kao i da će u novom objektu da budu smeštena četiri fakulteta, te da bi radovi trebalo bi počnu marta 2017, kada se i očekuje i finalna izrada glavnog projekta. Projekat izgradnje finansirala je Evropska unija – takođe je saopšteno.

“Izgradnjom jednog ovakvog objekta, studentima će biti omogućeno studiranje po najvišim standardima, a sama univerzitetska zgrada će sadržati sve potrebne prostorije za održavanje nastave, počevši od amfiteatra, biblioteke, učionica i neophodnih laboratorija” – navedeno je saopštenju tadašnjeg gradonačelnika uz poruku da će lokalna samouprava nastaviti sa pružanjem podrške studentima Univerziteta u Mitrovici u svakom pogledu, a naročito ulaganjem u poboljšanje kvaliteta njihovog studiranja.

Stigao je mart 2017. godine. Radovi nisu počeli. Sredinom maja iste godine na sednici SO Severna Mitrovici saopšteno je da se upravo tokom 2017. očekuje početak izgradnje zgrade Univerziteta.

“Možemo očekivati da će u ovoj godini početi izgradnja reprezentativnog objekta, zgrada Univerziteta. Opština Severna Mitrovica je završila sav administrativni deo za projekat koji implementira EU, uključujući i tenderske procedure”, rekla je tadašnja glavna izvršna službenica Opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić.

Dva meseca kasnije, jula, iz Kancelarije Evropske unije u Prištini je saopšteno da je projekat otkazan, zajedno sa projektom izgradnje Kulturnog centra, a da je novac iz evropskih fondova, gotovo osam miliona evra – “izgubljen”, odnosno vraćen u Brisel.

Tadašnja šefica kancelarije, Natalija Apostolova, navela je da, kako je preneo KoSSev, lokalna samouprava nije mogla da ispuni ono na šta se obavezala – da ukloni ukupno osam ilegalnih objekata, da su probijena dva roka, kao i treći dodatni od mesec dana.

“Dakle, tehnički i pravno dovedeni smo u situaciju da ne možemo ništa drugo da uradimo, osim da prekinemo projekte. I ovo govorim teška srca, zato što znam koliko je to važno za ljude u Severnoj Mitrovici i potpuno sam svesna da oni koji su kažnjeni su studenti, profesori, mladi, koji žele da idu u kulturni centar, uče jezike tamo i provode svoje vreme,” kazala je ona.

Tadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, tvrdio je, međutim, da je pravi razlog otkazivanja “političke ucene” i zahtev Apostolove da opština omogući nastavak revitalizacije mosta, bez, kako je tvrdio, ikakvih garancija kada je u pitanju očuvanje bezbednosti građana. Apostolova je ove navode demantovala.

Četiri godine kasnije, za Mitrovčane nova najava o izgradnji univerzitetske zgrade.

“Da, ono što je važno, zaboravio sam da kažem, to je zgrada Univerziteta u Severnoj Mitrovici koja će da bude state of the art urađena i mnogo para. Dakle, za to ćemo 7 miliona evra samo da potrošimo, da imate u vidu o koliko velikom novcu govorimo za tako mala mesta. Tako da to su čini mi se velike stvari, to će biti simbol i simbol snage i Kosovske Mitrovice, najurbanijeg područja srpskog na Kosovu i Metohiji. Tako da mi hoćemo kao što su Albanci uspevali pre 15 godina da prave razliku u odnosu na nas i onim što su gradili i onim što su pravili u Južnoj Mitrovici u odnosu na Severnu, s pravom, jer smo mi bili nesposobni, apsolutno siromašni, država u propadanju. Danas je država Srbija u svakom vrstu smisla u ekonomskom preporodu i narastanju…” – saopštio je srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Ostali detalji o ovom projektu nisu saopšteni.

Tekst je nastao u okviru projekta „Fact-check it out“ koji realizuje Crno beli svet (CBS). Ovaj grant je podržan od strane ‘Programa civilnog društva za Albaniju i Kosovo‘ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Norveške i upravlja Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF) u partnerstvu sa Partneri Albanija za promene i razvoj (PA). 

Sadržaj i iznesene preporuke ne predstavljaju zvaničan stav Ministarstva spoljnih poslova Norveške niti Kosovske fondacije za civilno društvo (KCSF).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno