Connect with us

Članci

U godini pandemije, opao broj stradalih u saobraćajnim nezgodama

Published

on

Piše: Afërdita Fejzullahu

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog i nije lektorisan

Trinaestog marta 2020. godine na Kosovu je prijavljen prvi slučaj COVID-19. Kako se broj slučajeva povećavao, Vlada Kosova je preduzela mere za sprečavanje širenja virusa.

Kao deo ovih mera za sprečavanje širenja COVID-19, bila je i zabrana saobraćaja, koja je trajala oko dva meseca. Tokom svih meseci u nekim gradovima bilo je ograničenja kretanja u utvrđenim satnicama.

Ograničenje kretanja i potpuno zatvaranje uticali su da broj nezgoda u 2020. zabeleži pad u odnosu na isti period 2019. godine.

Kosovska policija izjavljuje da je pandemija uticala na ovo smanjenje broja nezgoda, posebno onih sa fatalnim ishodima.

„Kosovska policija se operativnim planovima u kontinuitetu zalaže za veću bezbednost u saobraćaju. Zahvaljujući policijskom angažmanu i svesti građana o poštovanju saobraćajnih znakova, kao i smanjenju kretanja, kao deo pandemije, postignuti su pozitivni rezultati u smanjenju nezgoda uopšte, a posebno onih sa fatalnim ishodom.“, odgovor je Kosovske policije dat KALLXO.com.

Prema statistikama Kosovske policije, 2020. godine bilo je 2.576 nesreća manje nego 2019. godine.

Prema trenutnim statistikama, ukupan broj saobraćajnih nezgoda u periodu januar-decembar 2020. godine iznosi 11 hiljada 976, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 14 hiljada 552.

Kao posledica ovih nesreća, ove godine život su izgubile 72 osobe.

Prema statistikama, broj poginulih i smrtnih slučajeva pretrpeo je pad, pošto je tokom 2019. godine u 90 fatalnih saobraćajnih nezgoda ukupno stradalo 103 ljudi.

Čak su i nesreće sa povredama zabeležile pad u 2020. godini, imajući u vidu da se u periodu januar-decembar 2020. godine dogodilo 4 hiljade 711 nezgoda, u kojima je telesne povrede zadobilo 8 hiljada 814 osoba.

Tokom 2019. godine, u periodu januar-decembar, dogodilo se 5 hiljada 559 nezgoda.
Prema policijskoj statistici, u 2020. godini dogodilo se 7 hiljada 198 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom, dok je prethodne godine bilo 1 hiljada 705 nezgoda manje nego ove godine.

KALLXO.com u kontinuitetu izveštava o saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile na Kosovu.

Januar 2020. godine počeo je sa jednom saobraćajnom nezgodom, u kojoj je stradao jedan putnik u Prizrenu.

Policija je objavila da je automobil udario u zid, usled čega je putnik podlegao povredama.

Još tri osobe poginule su krajem marta, u  teškoj saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila na auto-putu Priština-Skoplje, u blizini sela Babuš u Uroševcu.

KALLXO.com je izveštavao da su tri vozila bila umešana u ovu nesreću.

U saobraćajnoj nezgodi 2020. godine stradala je i 7-godišnja devojčica. KALLXO.com je 23. avgusta izveštavao da je jedna 7-godišnja devojčica poginula kao posledica saobraćajne nezgode koja se desila u selu Klodernica kod Srbice.

Kosovska policija objavila je da je osoba za koju se sumnja da je udarila maloletnicu pobegla sa mesta događaja. Međutim, dan kasnije, osumnjičeni se sam pojavio u policijskoj stanici.

Nesreća u kojoj su učestvovali kamion i kombi, završila je sa dva poginula.

KALLXO.com je izveštavao o ovoj nesreći koja se dogodila 7. avgusta u selu Arlat kod Glogovca.

KALLXO.com je 11. okktobra izveštavao o neuobičajenoj nezgodi, u kojoj je jedan maloletnik  usmrtio jedno dete.

Nesreća, koja se završila smrtnim ishodom, dogodila se u prizrenskom selu Ljubižda, u kojem je, prema navodima policije, maloletnik upravljao vozilom, neprilagodivši brzinu kretanja drumskim uslovima, udario dete, koje je podleglo zadobijenim povredama.

Još jedan sedamnaestogodišnji dečak izgubio je život u saobraćajnoj nesreći ove godine u mitrovačkom selu Šupkovac.

KALLXO.com je izveštavao 10. jula da je do nezgode došlo kao posledica brze vožnje, nakon što je lice koje je upravljalo vozilom izgubilo kontrolu nad automobilom, koji se nekoliko puta obrnuo i na kraju zapalio.

U ovoj nesreći, suvozač je uspeo da izađe iz vozila, dok je vozač ostao u vozilu.

KALLXO.com je izveštavao i o slučajevima kada su širene lažne vesti o saobraćajnim nezgodama sa fatalnim ishodom.

Jedan takav dogodio se 16. septembra, kada je jedna stranica na društvenoj mreži Facebook proširila vest u kojoj je pisalo da je usled nesreće u Kosovu Polju jedno dete umrlo.

„Jutros je u Kosovu Polju, jedan automobil udario dete na putu ka školi, koje je izgubilo život. Sada je krajnje vreme da stavimo ove proizvode na svaki prelaz i u okolini škola. Proizvod protiv proklizavanja koji zaustavlja automobile 40% brže“, stoji u objavi Kosovo Road Safety.

Ovom opisu priloženo je par fotografija sa opremom koja se postavlja po opasnim putnim pravcima ili u blizini škola koje upozoravaju na decu na putu.

KALLXO.com je potom pitao Kosovsku policiju da li zna da li se dogodio takav slučaj, i saznao da nije prijavljena nesreća sa fatalnim ishodom opisana na Facebook stranici, prema navodima policije u Prištini.

Pandemija na Kosovu nije uticala samo na smanjenje broja nezgoda tokom ove godine, kao što se to dogodilo i u drugim oblastima Kosovske policije.

Prema statistikama, broj novčanih kazni izrečenih građanima za različite prekršaje manji je u odnosu na prošlu godinu, imajući u vidu da je ove godine izrečeno 75 hiljada 877 novčanih kazni manje nego lane.

Tokom 2019. godine, Policija je obelodanila da je izrekla ukupno 411 hiljada 127 novčanih kazni, dok je tokom ove godine Kosovska policija izrekla ukupno 335 hiljada 250 novčanih kazni.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno