Connect with us

Aktuelno

Velimir Krstić u višegodišnjem sudskom procesu: Kad lokalna samouprava preuzme privatnu imovinu

Avatar

Published

on

Featured Video Play Icon

Velimir Krstić iz Ugljara od ranih dvehiljaditih nema pristup svom imanju u Kosovu Polju. Sudski proces vodi protiv opštine Priština. Iako njegovo zemljište nikada nije bilo u državnom vlasništvu, sada o njegovom slučaju odlučuje Posebna komora Vrhovnog suda Kosova koja odlučuje upravo o društvenoj imovini.

Krstić ranih dvehiljaditih na svom imanju zatiče vojnike britanskog KFOR-a.

„Kada sam otišao, video sam, vojska na mom imanju“, objašnjava on, dodajući da je tada zemlja data u zakup, sve do maja 2004. godine.

Problem nastaje kada je KFOR napustio njegovo imanje, kako objašnjava, bez prethodnog obaveštenja.

„Mi nismo videli kada je KFOR otišao, oni nam nisu javili da odlaze. Jednostavno, kada sam otišao na parcelu, nema ih“, kaže Krstić.

Njegovu parcelu preuzima opština Priština, koja je osnovala firmu “Tregu” za trgovinu na veliko i malo, a koja je na Krstićevoj parceli počela da gradi deo pijace. Tregu je u vlasništvu opštine Priština bio do 2012. godine.

„Policijski i opštinski, šest objekata je izgrađeno na mom imanju. Dve kafane, hladnjače, magacini…“, kaže Krstić, objašnjavajući da su vlasnici pomenutih objekata privatna lica koja su tada nadoknadu za korišćenje njegovog zemljišta plaćala opštini Priština.

Njegovo zemljište takođe je korišćeno kao deponija, a na jednom delu je napravljena i septička jama.

Krstić je pokrenuo sudski proces protiv ove opštine. Slučaj se, međutim, dodatno komplikuje kada je izvršena likvidacija preduzeća Tregu.

„Moja imovina preneta je na Agenciju za privatizaciju, što nema nikakve logike, jer ona (imovina) nikad nije bila u državnim rukama…” – dodaje  Krstić.

Iako nije bila u državnim vlasništvu, zbog stečaja „Tregu“, opštinski sud odlučuje da Krstićev slučaj prebaci na odlučivanje Posebnoj komori Vrhovnog suda za pitanja imovine koja je bila u javnom vlasništvu.

Krstić i dalje ne prima nikakvu nadoknadu za korišćenje njegovog zemljišta. Sudski proces i dalje traje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno