Connect with us

Aktuelno

Veton Nimani taksista iz Mitrovice: Za mene nema granica, nema zatvorenih mostova

Sanja Sovrlić

Published

on

Ukoliko vas put nanese prema Kosovu i želite da obiđete sredine naseljene i Srbima i Albancima, a pri tom vam je neophodna usluga prevoza, svi kontakti će vas, najverovatnije, odvesti do Vetona Nimanija iz Mitrovice. Iako živi i radi u podeljenom gradu za njega ne postoje prepreke ali ni podele među ljudima prema etničkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti. Jednakim nas je učinila i pandemija koronavirusa a ovom taksisti, kao i mnogim preduzetnicima, gotovo potpuno ukinula izvore prihoda.

Video prilog pogledajte OVDE

Srbi, Albanci, stranci…u njegovom vozilu su svi jednaki bez obzira na etničku ili neku drugu pripadnost. To je jedan od razloga zbog kojih usluge prevoza od Vetona traže političari, lekari, novinari, advokati…i mnogi drugi. Na relaciji između većinski srpskog severa i uglavnom Albancima naseljenog juga vozi svakodnevno, bez obzira na političke tenizije koje su na Kosovu česta pojava.

 

Ovim poslom se bavi preko dvadeset godina. Najteže je, kaže, bilo 1998. i 1999. godine kada bezbednost nije postojala ni za koga. “Ni za nas ni vas”, objašnjava Veton Nimani.

 

Veton nije samo taksista već i neko ko svakoga dana radi na razbijanju predrasuda koje postoje među Srbima i Albancima. Događaja je mnogo. Izdvaja vožnju albanske porodice koja se sa strahom uputila za Beograd na Institut za majku i dete.

 

“Posle dve nedelje zvao me da idem da ga uzmem i vozim nazad sa detetom i ženom… Celim putem iz Beograda do Mitrovice i do Dečana kad sam ga vozio on je pričao kako su se ponašali prema njemu, kako je našao čovek lek za dete”, prepričava Veton ovaj doživljaj koji će, kaže, pamtiti celog života.

 

Još se češće, kaže, dešavalo da prilikom odlaska u albanske sredine Srbi steknu potpuno drugačiju sliku od one koju su imali ranije.

 

“Došla jedna doktorka iz Novog Sada, bavi se i trgovinom, ima butik. Čula je da ima u Prištini da trguje…pita me preko telefona sto puta da li je sigurno…”, kaže Veton.

 

Nakon obavljenog šopinga strah je nestao. “Sada ide sama ja joj više ne trebam”, kroz smeh priča ovaj mitrovački taksista.

 

Veton sada živi u južnoj Mitrovici ali je rođen i odrastao u severnoj gde je živeo do početka bombardovanja 1999-te godine.

 

“Za mene nema granica, nema zatvorenih mostova, nema ništa…”, poručuje Veton.

 

Pandemija koronavirusa je u potpunosti promenila njegov način života. Posla nema niti zakon dozvoljava da radi u ovom periodu. Ipak, vožnju na relaciji sever jug obavili smo uz posebne dozvole za kretanje.

 

Ovih dana ulazak u Severnu Mitrovicu je mnogo teži. Ovoga puta ne zbog političkih tenizija, već zato što je opština u karantinu i kretanje je moguće za ograničen broj ljudi.

Izvor: N1

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno