Connect with us

Članci

Zbrka oko ostavki u LDK

Avatar

Published

on

Uredio: Visar Prebreza; Piše: Emirjeta Vllahiu

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog i nije lektorisan)

Izjava

Isa Mustafa, 15. februar: Povlačim se i Skupština će izabrati novog predsednika LDK. Ubrzo će Skupština LDK izabrati novog predsednika.

Ljutfi Haziri, 15. februar: Kao Predsedništvo smo u ostavci

LDK, 25. februar: Predsedništvo LDK nije u ostavci, već ima punu nadležnost do reorganizacije, koja može nastupiti nakon izbora predsednika.  Samo je predsednik LDK najavio ostavku, koju će ponuditi Skupštini LDK

Ocena

PROMENJEN STAV

Date su kontradiktorne izjave o ostavkama u Demokratskom savezu Kosova, nakon razočaravajućih rezultata na izborima 14. februara. Dok je 15. februara, potpredsednik i član Predsedništva LDK, Ljufti Haziri izjavio da je Predsedništvo LDK u ostavci, sada u LDK kažu suprotno. Prema objašnjenju ove stranke, Predsedništvo LDK nije u ostavci. U međuvremenu, Statut LDK ne precizira da li je mandat predsedništva stranke povezan sa mandatom predsednika. Ali, Statut kaže da predsedništvo bira Upravni odbor, na predlog predsednika LDK.

Članak

Demokratski savez Kosova (LDK) dao je kontradiktorne izjave o tome da li je predsedništvo ove stranke u ostavci.

Potpredsednik ove stranke, Ljutfi Haziri je u početku izjavio da i Predsedništvo daje ostavku, dok je nedavno ovaj politički subjekt naglasio da Predsedništvo nije u ostavci.

Samo dan nakon vanrednih parlamentarnih izbora 14. februara, predsednik LDK, Isa Mustafa saopštio je da se povlači iz začelja stranke, krčeći put za izbor novog predsednika.

„Povlačim se i Skupština će izabrati novog predsednika LDK. Ubrzo će Skupština LDK izabrati novog predsednika“, naglasio je Mustafa 15. februara.

Na samom kraju konferencije, potpredsednik LDK, Ljutfi Haziri, je na kraju Mustafinog izlaganja, rekao da je predsedništvo u ostavci.

„Kao Predsedništvo smo u ostavci ”, kratko je istakao Haziri.

U međuvremenu, nakon izjave „o ostavci“ sa mesta predsednika LDK, Isa Mustafa je u objavi na svom Facebook nalogu ponovo govorio o ovom pitanju.

„15. februara ove godine obavestio sam Predsedništvo LDK da ću posle izbornih rezultata 14. februara ponuditi ostavku na mesto predsednika LDK Predsedništvu LDK“, napisao je on 19. februara.

Nakon toga, LDK je nekoliko puta sazivao predsedništvo, za koju su njeni zvaničnici sami govorili da je u ostavci.

Jedan takav sastanak održaće i u četvrtak posle podne. Ali pre ovog sastanka, LDK je izašao sa „pojašnjenjem za javnost“. Prema Kancelariji za informisanje ove stranke, Predsedništvo LDK nije u ostavci i samo je predsednik Mustafa najavio ostavku.

„Danas će se sastati predsedništvo Demokratskog saveza Kosova kako bi pripremilo skupštinu LDK za izbor novog predsednika. Za informaciju javnosti, predsedništvo LDK nije u ostavci, kako to opisuju neki mediji, već́ ima puna ovlašćenja, do reorganizacije koja bi mogla nastupiti nakon izbora predsednika.  Samo je predsednik LDK najavio ostavku, koju će ponuditi Skupštini LDK“, stoji u ovoj objavi na Facebook stranici LDK.

Očekuje se da će LDK izabrati novog privremenog predsednika do održavanja Redovne izborne skupštine za dve godine.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio CIK, LDK je na trećem mestu sa 13,08 odsto glasova.

Nakon ovako slabog rezultata, očekuje se da LDK izabere novog privremenog predsednika do održavanja Redovne izborne skupštine, za dve godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučeno